Zbežala sem iz pekla in še smrdim po dimu

Write a review
Cover:
Language:
Published:
26,90 
Out-of-stock
9789612465889

Zgodba o upanju po preživeli spolni zlorabi

Avtorica v svoji knjigi zelo pogumno spregovori o tabu temi - spolni zlorabi. Travmatično in bolečo vsebino opiše skozi svoje oči oziroma preko svojih doživljanj in življenjskih poti. Bralcu predstavi »tisto majhno punčko«, njene odzive na svet odraslih, razmišljanja, načine, kako je preživela prva leta otroštva, odhod biološkega očeta, prihod novega očeta, mamino fizično prisotnost in čustveno odsotnost ... Njeno življenje je bilo navzven skoraj popolno, polno zanimivih dogodkov, izkušenj. Tudi starši niso videli, vedeli in čutili (mogoče niso hoteli, ker bi to prebudilo katero njihovo bolečino), kaj vse se dogaja v notranjem svetu njihove hčerke. Bolj ko je odraščala, bolj so jo preplavljala globoka občutja žalosti, depresije, celo misli na samomor. Njeno telo je ves čas govorilo in klicalo na pomoč na vse možne načine, kar je spoznala šele v času terapij, ko je začela predelovati travme iz otroštva.

Avtorica zelo neposredno, a še vedno z jasnimi razmejitvami, spregovori o tem, kako je preko terapij iskala samo sebe, stik s »to majhno punčko« v sebi, kako je začela čutiti telo, šla čez vse krize in sončna obdobja. Slikovito predstavi, kako so se v času razreševanja spolne zlorabe v varnem terapevtskem prostoru, ko ji je terapevtka stala ob strani in verjela vanjo, začele odpirati nove rane, potlačena doživljanja in slike. Kljub vsem šokom, presenečenjem in spoznanjem, da le ni imela tako idealnega otroštva in življenja, ne pozabi dati bralcu, ki je morda sam doživel spolno zlorabo ali prihaja iz podobne družine, upanje, da lahko gre naprej, četudi je kdaj za to treba narediti najprej korak nazaj.

Čeprav je knjiga opis osebne zgodbe in je v njej preprost jezik, ki je blizu vsakemu človeku, jezik brez definicij in citatov drugih avtorjev, ji dajejo poseben čar iskrena, pristna življenjska sporočila ter globoka doživljanja, ki jih avtorica ubesedi in deli z drugimi. Prav zaradi njene trdne volje, vztrajnosti, novih izzivov in dela na sebi močno verjamem, da gre njena pot in podobna pot drugih, ki so bili zlorabljeni, od tu še bolj navzgor in naprej. Vsakdo, ki je preživel spolno zlorabo in ki zanjo v nobenem primeru ni bil kriv, si zasluži, da je »smrad po dimu iz pekla« nekega dne samo še spomin na preteklost, sedanjost pa končno lepša in prepletena s funkcionalnejšimi odnosi, ljubeznijo do sebe in življenja.

lzr. prof. dr. Tanja Repič Slavič
zakonska in družinska terapevtka
avtorica knjige Nemi kriki spolne zlorabe in novo upanje

Anonimno
Comment
Jaz sem knjigo prebrala in mi je zelo všeč. Pretresljiva izpoved o spolni zlorabi v otroštvu, o potlačenih spominih, ki so desetletja pozneje privreli na plano, in zmaga nad demoni, ki so avtorici onemogočali normalno življenje.
Gospa Rivera, čestitam vam, da vam je uspel tako izjemen podvig. Niste se prepustili malodušju in brezupu, temveč ste se drzno postavili zase. Želim vam veliko uspeha in svetlo prihodnost!

Related products