Filter izdelkov Filter izdelkov

Rune

Rune so starodavna abeceda germanskih in nordijskih plemen. Najstarejše rune -  starejši Futhark (iz 24 črk), segajo v 1. stoletje našega štetja. Večina runskih črk je narejenih iz navpične črte, na katero so pritrjene druge črte ali krivulje. Vikingi so uporabljali mlajši Futhark, ki ima 16 črk. Obstajata dve različici pisanja mlajšega Futharka, dolga veja in kratka vejica. Slog dolge vejice pripisujejo Dancem, kratko vejico pa povezujejo s Švedi in Nordijci. Vikingi so uporabljali oboje.

Po nordijskem izročilu se je bog Odin s svojim kopjem zabodel v srce ter devet dni in noči visel na drevesu Yggdrasilu, da bi dojel pomen run. Vedel je, da rune prenašajo globok pomen, in če bi razumel njihov pomen, bi pridobil globoko modrost in moč.

Beseda "runa" izvira iz protonemške besede runo ali staronordijske besede run, ki pomeni "skrivni, čarobni znak, runski znak." Vsaka runa predstavlja simbol, ki ima poseben pomen. Uporabljajo so kot orakelj in segajo globoko v našo podzavest.
Prvim osmim runam starejšega Futharka vladata Freyr in Freya. Te rune predstavljajo vse kar se dogaja v fizičnem svetu.
Drugemu nizu osmih run vladata Mordgud in Heimdall (Hagalaz ali Hagal). Te rune predstavljajo spremembe, podzemlje in nezavedni um. Predstavljajo začetke in konce, kaos, uničenje ali letne čase.
Tretjemu nizu osmih run vladata Tyr in Ziza. Te rune povezujejo z duhovnostjo, čustvi in našim odnosom do sveta.
Več o runah lahko najdete v knjigah kot so Vse o runah ali
  Rune, in krog je sklenjen.