Warning Cookies are used on this site to provide the best user experience. If you continue, we assume that you agree to receive cookies from this site. OK

95 tez pribitih na vrata svetišča kapitalizma za osvoboditev od zajedavskega hrematizma

Cover:
Language:
Published:
3,00 
In stock
9789612745127
+
Add to wish list
Nevzdržnost razmer v Cerkvi je pred 500 leti Martina Luthra primorala, da je 31. oktobra 1517 nadškofu Albertu v Mainzu in Magdeburgu ter škofu v Brandenburgu poslal protestno pismo, ki mu je priložil svojih 95 tez. Njegov poziv Cerkvi, naj se vrne k nauku Svetega pisma, je bil glavni vzrok številnih novosti.

Nevzdržnost današnjih razmer pa je vzrok 95 tez, »pribitih na vrata svetišča neoliberalnega kapitalizma«. V njih je poziv, da se odvrnemo od krivičnega in zločinskega hrematizma in obudimo nauk ekonomije, katere temeljno poslanstvo je skrb za dom – poskrbeti za slehernika.

"Petsto let po protestu Martina Lutra je v skrajnost dozorel čas za nov protest. To je protest proti sistemu, ki si je prevzel celo religiozne oblike, saj goji dogmatizem »edinih možnih resnic«, s katerimi obvladuje družbena razmerja."

Medijski odzivi
"Morda bomo morali izumiti nekaj tako radikalnega, kot je revolucija, vendar brez vsakega elementa nasilja in možnosti vzpostavljanja hierarhij po starih modelih. Za takšno preobrazbo očitno še nimamo imena."
- Karel Gržan v pogovoru z Bojanom Tomažičem, Vestnik.si

"95 tez nosi težo sveta in v času razčlovečenja bojuje bitko človečnosti. Za to je potrebna velika mera poguma. Tega omogoča idealistična naivnost – izhodišče, za katerega se je treba boriti tudi v najbolj temni uri. "
- Bukla

"Patrova tarča ni Cerkev, marveč današnji sistem, ki ga prerešeta v 95 tezah, pribitih na vrata svetišča kapitalizma za osvoboditev od zajedavskega hrematizma, posvečenih ponižanim in razžaljenim."
- Andraž Gombač, Primorske novice

"Vsak čas potrebuje svojih 95 tez."
- Karel Gržan v pogovoru z Markom Goljo, Radio Ars

"Nihče v Sloveniji noče biti označen za neoliberalca, ker vzdušje smrdi."
- Karel Gržan v pogovoru z Marcelom Štefančičem, Studio City, TV Slovenija

"Pogoltno zver, to temeljno globalno krivičnost, ki se zelo premeteno skriva za pojmom ekonomije, je treba razkrinkati."
- Karel Gržan v pogovoru z Edito Žugelj, Zarja

"Drugi in drugačni so potrebni, zato da preraščamo svojo miselno in še drugačno ujetost."
- Karel Gržan, Dnevnik, TV Slovenija

"Prav je, da 500 letnico protestantizma počastimo z aktualnim protestom zoper največjo globalno prevaro našega časa. – Mar ni že čas, da razgalimo zločesti koncept hrematizma in se povrnemo k resnični ekonomiji, ki je skrb za dom – ekonomiji, ki poskrbi za slehernika."
- Karel Gržan, Duhovna misel, Radio Slovenija Prvi program

"Samo poglejte ljudi okrog sebe. Koliko se jih smeje iskreno, nenarejeno? Potem pomislite, ali je naša družba zdrava, ali se lahko vsak v njej razvija v polnosti. Seveda ne. Če bi bilo tako, Gržanovih 95 tez sploh ne bi bilo."
- Katja Cingerle, Družina

"Karel Gržan je s svojo analizo še enkrat zadel v črno."
- Primož Šturman, primozsturman.blogspot.si

"Pater poudarja, da se je treba vrniti k zdravi kmečki pameti."
- Zvezdana Bercko, Večer

"Prav tako kot je Martin Luther pred 500 leti prečistil teologijo in je skušal iz besedovanja o Bogu izločiti vse, kar je izven evangelijske logike, sem skušal tudi jaz prečistiti to, kar sodobnega človeka najbolj utesnjuje v njegovi eksistenci."
- Karel Gržan v pogovoru z Branetom Masljem, DeloNo posts found

Write a review