Kadilo bosvelija

22.10.2019
by Peter Krek

Kadilna bosvelija - Boswellia - Frankincense - Olibanum

Bosvelija je srednje velika rastlina, lahko je drevo ali grm, ki raste v tropskem področju Azije in Afrike in je znana po svoji dišeči smoli. Različna prst in podnebje ustvarjajta raznolikost smol, celo znotraj ene same vrste. Drevesa začnejo proizvajati smolo pri starosti 8 - 10 let. Smolo prodobivajo na ta način, da v deblo naredijo majhen plitev rez in odstranijo del skorje. Iz zareze se prične izločati mlečku podobna substanca, ki na zraku koagulira. Smolo pobirajo ročno.
Aromatična smola je zelo cenjena po svojih zdravilnih in spiritualnih lastnostih. Kot kadilo so jo uporabljali pri verskih obredih že stari Egipčani. Iz vseh vrst bosvelije pridobivajo pravo Frankincense kadilo. Vsako je na voljo v različnih kvalitetah, odvisno od obdobja 'žetve'.

Pet glavnih vrst bosvelije:
1. Boswellia sacra
2. Boswellia frereana
3. Boswellia papyrifera
4. Boswellia serrata
5. Boswellia carteri

Boswellia sacra

Boswellia sacraIzvor: Arabske države (Oman, Jemen, tudi Somalija)
Vonj, svež, smolast, čudovito lahka nota. Izredno cenjen!
Lastnosti: je eno najstarejših kadil. Smola drevesa vrste Boswellia sacra velja za biblično sveto kadilo, saj je bilo po svetopisemski zgodbi eno od treh daril novorojenemu Jezusu.
Boswellia Sacra čisti duha, posreduje med materialnim in duhovnim svetom, navdihuje, prebuja duhovnost, pomaga pri udejanjanju zamisli. Je dragoceno meditacijsko kadilo. Za čiščenje prostora. Očisti prostor slabih energij oziroma sil. Prinaša mir in zadovoljstvo.
Kapljičasti koščki smole so zelo veliki in odlično kadilo. Ker so v Omanu v preteklosti prekomerno (brez počitka) izkoriščali drevesa bosvelije za pridobivanje smole, je nadzor nad celotnim postopkom prevzela vlada in zelo omejila mednarodno trgovino s kadilno bosvelijo.

Boswellia frereana ali Maydi Frankincense

Izvor: severna Somalija
Vonj: globji, bolj balzamičen in smolast od ostalih
Lastnosti: Boswellia frereana potrebuje prst bogato z apnencem, uspeva v vročem podnebju, vendar za razliko od drugih vrst bosvelije, potrebuje več vode in padavin. Kadilo se razvršča v osem razredov. Prve štiri eksluzivno izvozijo v Saudsko Arabijo, kjer smolo uporabljajo za žvečenje, ostale pa izvozijo na Kitajsko za tradicionalno medicino ter v Evropo (Francija, Nemčija, Velika Britanija) za kadila. Kadilo se uporablja za sproščanje, meditacijo in za duhovne ter religiozne obrede.

Boswellia papyrifera ali sudanski Frankincense

boswelia papyrifery

Izvor: Centralna in Vzhodna Afrika (Etiopija, Eritrea in Sudan)
Vonj: svež, limonasto-smrekova nota, bolj sladek vonj od ostalih vrst
Lastnosti: že od davnine jo uporabljajo za izboljšanje miselnega dojemanja, za spiritualne namene, pri meditaciji in molitvi. Kadilo pomirja duha, saj upočasnjuje in poglablja dihanje.


Boswellia Serrate - indijska bosvelija

Boswellia serrataIzvor: Indija
Vonj: fina balzamična lesnata aroma
Lastnosti: kadilo že od davno uporabljajo za spiritualne namene, meditacijo, molitve, prebujanje zavestnosti. Razjasnjuje, deluje antistresno, pomirja, sprošča, uravnoteža, zato je primereno kadilo za večerne ure. Kadilo pripomore, da se počutimo lažje, bolj prisotne, zavestne, razpoložene in bolj v stiku s svojo pravo naravo.
Manj se dimi kot beli žajbelj, zato je dobra alternativa za čiščenje negativnih vibracij. S kadilom lahko čistimo prostore, predmete in auro. Prostor napolni s sladko, balzamično aromo in pozitivno energijo. Že od nekdaj je cenjena zaradi lastnosti, da hkrati očisti in dvigne vibracijo. Poleti je uporabna kot naravni insekticid. V Indiji 1. razred (1st Choice) najpogosteje uporabljajo v ajurvedski medicini. Raziskave so pokazale, da bosvelijske kisline delujejo protivnetno. Smolo uporabljajo tudi za izdelovanje mazil.

Boswellio Serrato lahko naročite na tej povezavi.


Boswellia carteri

Boswellia carteriIzvor: Vzhodna Afrika in Kitajska
Vonj: mehkejši, toda enako močen, topla lesna aroma z podtoni sladke, cvetne note.
Lastnosti: že tisočletja se uporablja v lepotne in čistilne namene. Dviguje vibracijo v prostoru, prinaša globok občutek ugodja, dobrega počutja. Uporablja se za sproščanje in meditacijo. Z redno uporabo naj bi izboljšali spomin, zmanjšali vnetja in bolje spali. Pravijo, da lahko duh rastline prebudi božansko v nas.

Boswellio Carteri lahko naročite na tej povezavi.

Uporaba bosvelije v medicini:
Smoli Boswellia carteri in Boswellia serrata se uporabljata za lajšanje RA (revmatioidni artritis), OA (osteoartitis), ulcerozni kolitis, Crohnovo bolezen in druge vnetne bolezni. Aktivne komponente (bosvelne kisline) imajo protivnetno in protibolečinsko delovanje. Preučujejo tudi protirakavo delovanje bosvelne kisline...
(vir:  www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2664784/)

Članek ni namenjen zdravstvenim nasvetom, ampak samo informiranju o možni uporabi kadilne smole bosvelije. Za uporabo v medicinske namene se posvetujte s strokovnjakom.

Čiščenje kristalov in ročnih kamnov

10.10.2019
by Peter Krek
Čiščenje kristalov in ročnih kamnov
Ko kupimo ali dobimo nov kamen, kristal ali nakit s kamni, ga najprej očistimo in napolnimo. Ker kamni absorbirajo energije iz okolja, jih je potrebno redno čistiti in polniti. Pogostnost je odvisna od tega, kako pogosto jih nosimo pri sebi in kakšno obdobje preživljamo. Včasih jih je potrebno čistiti in polniti tudi dnevno. Ravnajte se po svojem občutku.
Pri izbiri metode bodite previdni, saj niso primerne za vse vrste kamnov. Če ste v dvomih, raje uporabite metode brez vode in soli. Voda deluje na nekatere kristale kot kislina.

Luna
Polna luna ima posebno močne učinke pri čiščenju in polnjenju kristalov. V tem času jih lahko pustite čez noč zunaj na zemlji ali na okenski polici (kljub morebitnim oblakom). V primeru dežja občutljivejše kamne zaščitimo v zaprtem steklenem kozarcu.
To je popolnoma varna metoda za vse kamne, zlasti priporočljiva za mehkejše kamne kot so malahit, selenit...

Sonce
Tudi sonce je zelo močna metoda za čiščenje kristalov. Celo v oblačnem vremenu bo kristal ponovno napolnjen. Bodite previdni, ker nekateri kamni na soncu obledijo (npr. rožnati kremen, ametist). Ta metoda je priporočljiva za mehkejše kamne kot so malahit, selenit...

Mati Zemlja
Kamni in kristali izvirajo iz zemlje, zato je eden najbolj naravnih načinov čiščenja in polnjenja, da jih za 24 ur zakopljemo v zemljo. Nakit s kamni in kristali zavijemo v tkanino in pokrijemo z zemljo.

Tekoča voda
Kamen držimo pod čisto, tekočo vodo in ga tako očistimo in napolnimo. Idelni so naravni izviri, čisti potočki ali reke. Za nekatere kamne pa to ni primerna metoda. V vodi lahko čistimo: ahat, ametist, aventurin, kameno strelo, citrin, tigrovo oko, rdeči jaspis, roževec, dimni kvarc, snežni kvarc, turkiz... 

Morska sol
Že dolgo so znani čistilni učinki morske soli. Mnogi čistijo kamne na ta način, da jih položijo direktno na naravno morsko sol. Toda ponovno je treba paziti - za mehkejše kamne je ta metoda pregroba. Ni primerno za: hematit, pirit in mnoge druge. Primerna je za kvarčne kristale.

Slana voda
Tudi ta metoda ni primerna za mehkejše kamne. Trše kamne čez noč pustimo v kozarcu napolnjenem s prečiščeno vodo in dodatkom naravne morske soli. Kamne lahko očistimo tudi z morsko vodo za kar je dovolj kakšno minuto. Nato jih splaknemo, nežno obrišemo ali pustimo, da se posušijo na zraku. Občutljivejše kamne in nakit lahko energijsko prečistimo tudi tako, da jih položimo v manjši steklen kozarec, ki ga položimo v posodo s slano vodo. Pri tem pazimo, da voda ne pride v kozarec s kamni in nakitom. Pustimo nekaj ur ali čez noč. Slana voda ni primerna za: hematit, pirit in mnoge druge. Primerna je za kvarčne kristale.

Kadila
S kadilom lahko zelo učinkovito in varno očistimo kamne ter nakit s kamni. Uporabite lahko: beli žajbelj, sandalovino, palo santo, cedro, frankincense ali posebno kadilno mešanico. Kamen očistite tako, da ga držite pol minute v dimu kadila, ki bo očistil negativno energijo. Kadilo velja za eno najbolj varnih metod čiščenja kristalov in kamnov.

Zvok
Za čiščenje z zvokom lahko uporabimo pojočo tibetansko posodo, činele, zvonec, glasbene vilice, petje... Majhne kamne lahko položite v tibetansko posodo, večje pa v bližino posode. Nato z namenom igrajte na posodo nekaj minut. Popolnoma varna metoda za vse kamne in kristale.

Vizualizacija
Vizualizirajte snop bele svetlobe, ki čisti vaš kamen ali kristal.

Reiki
Reiki energija kristale očisti in napolni z energijo. Če imate opravljeno 1.stopnjo reikija, preprosto držite kamen v roki in spustite skozenj reiki energijo. Pri opravljeni 2 stopnji reikija, lahko za čiščenju kristalov uporabite simbole.

Namen
Osredotočite svojo pozornost v kristal in prosite vesolje, višjo zavest, vodnike, svojega angela..., da očisti kamen vseh negativnih energij in ga ponovno maksimalno napolni. Ne pozabiti se zahvaliti.

Drugi kristali
Svoj kamen lahko položite na večje rastišče kamene strele, ki ga bo očistila negativne energije in napolnila. Čistiti in polniti je seveda potrebno tudi čistilno kameno strelo.

Uporaba Neem olja

03.09.2017
by Peter Krek

ČISTO NEEMOVO OLJE – TEKOČE ZLATO NARAVE

Neem plodHladno stiskano olje iz semen indijskega neemovega drevesa ima 4000 letno tradicijo uporabe. Neemovo drevo pogosto imenujejo tudi ' vaška lekarna' ali 'drevo 40 zdravil'.

Sodobna znanost je v neemovem olju identificirala več kot 200 snovi, ki imajo antivnetno, antibakterijsko, antivirusno, antiglivično in instekticidno delovanje. To pojasnjuje tudi njeno široko področje uporabnosti.

Ste vedeli, da neemovo drevo od vseh rastlin na svetu pretvori največjo količino CO2 v kisik?

ZDRAVJE LJUDI

Neemovo olje je primerno za vse vrste problemov s kožo, lasmi ali lasiščem, vključno z naglavnimi ušmi. Nanesite nekaj kapljic olja 2 do 3x dnevno na suho ali vzdraženo področje. Za probleme z lasiščem, zmešajte enako količino olja in šampona. Nanwesite na mokre lase in nežno vmasirajte v lasišče. Pustite na lasišču 15 minut in nato sperite. Neemovo olje je bogato z dolgoverižnimi maščobnimi kislinami. Na kožo deluje zelo nežno, hranljivo in blažilno. Lahko se uporablja tudi vsakodnevno. Če simptomi vztrajajo, obiščite zdravnika.

ZDRAVJE ŽIVALI

Nanesite živali enkrat dnevno na ranjeno ali vzdraženo področje. Za preprečevanje običajnih problemov, nanesite nekaj kapljic enkrat tedensko na zadnji del vratu ali repa.

Druga možnost: zmešajte 15 ml neemovega olja in pol žličke nežnega emulgatorja v 500 ml tople vode. Pomešajte in poškropite ali nanesite z gobico kolikor in kadar je potrebno. Neemovo olje lahko dodate tudi šamponom za domače živali – 1 žlico olja in 1 žlico šampona zamešajte v pol vrča tople vode. Vmasirajte v mokro dlako in pustite 15 minut predno sperete.

Če simptomi vztrajajo, obiščite veterinarja.

GNOJILO ZA VRT

Z krepko in zdravo rast ter boljši donos lahko namočite ali poškropite prst. Zmešajte 5-10 ml (1-2 čajne žličke) neemovega olja in nekaj kapljic nežnega emulgatorja v 1l tople vode. Namočite prst in omogočite rastlinam, da sistematično izkoristijo fosfor ter minerale. Prav tako za okoli 15% povečuje populacijo deževnikov v prsti, ki pomagajo zračiti prst.

Naše neemovo olje je naravni produkt, brez dodatkov in konzervansov.

Neemovo olje se začne strjevati pod +25 C. Če se olje strdi, plastenko za nekaj minut preprosto potopite v toplo vodo in nežno mešajte, dokler se ne stopi.

Ni za notranjo uporabo. Hranite otrokom nedosegljivo. Preden prvič nanašate na kožo, olje najprej preizkusite na manjšem področju kože.

Neem olje je na voljo v teh pakiranjih: 30 ml, 250ml, 500 ml in 1000 ml.

Ašvagandha

23.08.2017
by Peter Krek

Ašvagandha je indijski ginseng, ki dviguje vitalnost in deluje kot tonik za živce

Botanično ime te rastline je Withania somnifera, druga imena pa so zimska češnja in indijski ginseng.

Ašvagandha v sanskrtu pomeni "vonj konja". To ime verjetno nosi zaradi vitalnosti 'konja', ki jo prinaša. Grmički Ašvagandhe rastejo na Himalaji, v zahodni Indiji in tudi Bengaliji. Uporablja se korenina.  Ašvagandha je adaptogeno zelišče, ki ga stoletja uporabljajo kot vir energije in vitalnosti. Povečuje odpornost za stres, izboljšuje spomin in ščiti pred s stresom povezanimi tesnobo in  psihološka neravnovesja. Pripomore pri pomlajevanju uma in telesa. V vedski tradiciji je visoko cenjeno kot rasayana, tonik, ki omogoča dolgo in vitalno življenje. Uporablja se pri vseh oblikah šibkosti - pri otrocih, starejših, pri kronično bolnih, pri izčrpanosti zaradi dela, pomanjkanja spanja ali živčni izčrpanosti. Za regenerativne učinke jo zamešamo v mleko, mu dodamo malo surovega sladkorja, medu, pippalija (vrsta popra) in basmati riža.

Najbolj znane lastnosti  Ašvagandhe:

- bogata z antioksidanti
- močan adaptogen (krepi odpornost za učinke stresa)
- močan antistresni agent
- dviguje vitalnost
- povečuje libido
- izboljšuje delovanje možganov in živčevja pri boleznih centralnega živčnega sistema
- zmanjšuje adrenalno izčrpanost oziroma izčrpanost nadledvične žleze in je zato v pomoč pri stanjih izgorelosti
- regenerira hormonski sistem
- omogoča globje spanje
- krepi pred in po kemoterapiji
- zavira rast in zmanjšuje tumorje

Kadilo - BELI ŽAJBELJ

25.01.2017
by Peter Krek
Beli kalifornijski žajbelj (Salvia Alpine)

Beli žajbelj raste vzdolž kalifornijskega obalnega gorovja. Je eno najmočnejših kadilnih zelišč z bogato aromo in močnim dimljenjem.
Zaradi svojega širokega spektra koristnih učinkov med avtohtonimi Američani (Indijanci) že od nekdaj velja za svetega. Ima zelo močan prečiščevalni učinek
na živa bitja, prostor in stvari. Obred prižiganja kadil je prisoten v vseh kulturah odkar obstaja človeštvo. Z obredom prižiganja belega žajblja in drugih kadil
prečistimo um, telo in duha. S pomočjo dima belega žajblja in osredotočenega osebnega obreda ter molitve lahko prečistimo negativno energijo vsega na kar se osredotočimo.
Kadila čistijo, uravnovešajo in odpirajo pot sveži energiji ter silam, da bi naša življenjska energija lahko prosto tekla kot odprta reka in nam omogočala, da se premaknemo naprej. Stara in nazadujoča energija nam namreč preprečuje, da bi živeli polno avtentično življenje.
Prižiganje kadil je osebni obred in molitev. Kadilo vedno prižigamo z leseno vžigalico in ne z vžigalnikom. Žajbelj potrebuje za dimljenje dovolj zraka. Severni indijanci
v ta namen uporabljajo posebna ptičja peresa. Dim predstavlja molitve, ki gredo v kozmos. Ko kadimo z žajbljem, izgovarjamo svojo molitev. V indijanskih obredih se obračajo
na energije štirih smeri neba (sever, jug, vzhod, zahod) oziroma štiri močne vodnike - živalske duhove (beli bivol, kojot, orel in grizli), ki pa so povezani tudi z štirimi
elementi (zemlja, voda, ogenj, zrak).

Sever - duh belega bivola: prizemljuje, ščiti, daje znanje o življenju in smrti. Vlada elementu zemlje.
Jug - duh kojot: predstavlja bister in hiter um in vlada čustvom ter elementu vode.
Vzhod - duh orla: predstavlja navdih, daljnovidnost, zaščito, čiščenje in vlada elementu zraka.
Zahod - duh medveda grizlija: predstavlja energičnost, moč, odločenost, čiščenje. vlada elementu ognja.

S kadili čistimo energijo. Več ko bomo 'kadili', bolj jasno bo postajalo naše življenje in lažje se bomo premaknili naprej. Zelo pomembno je, da skrbimo za to,
da prečiščujemo sebe in svoje okolje. Iz starih kultur izhaja prepričanje, da tja, kjer se uporablja žajbelj, slabe sile ne morejo vstopiti. Pokaditi pomeni
prečiščevanje z dimom določene svete rastline. Prečistimo lahko telo, duha, žival, dom, pisarno, sobo za zdravljenje oziroma katerikoli prostor ali stvar na svetu.
Beli žajbelj je bil nabran s skrbnim odnosom do okolja. Vsak zvitek je ročno zvit.

Povezava: Beli žajbelj

Comments

No posts found

Write a review