Tulsi - sveta bazilika

18.04.2023
P. K.

Tulsi - sveta bazilika

Kaj je tulsi?

Tulsi ali sveta bazilika je cvetoča rastlina iz družine met in ima čudovite aromatične liste.

Izvor tulsija

Tulsi izvira iz indijskega podkontinenta. Podjetje Organic India tulsi baziliko goji v regiji Uttar Pradeš, ki se nahaja na severu Indije ob vznožju Himalaje. Najverjetneje naj bi iz teh krajev tulsi bazilika tudi izvirala a raste tudi drugje po indijski podcelini, v Bangladešu, v vzhodnem Nepalu, na Kitajskem in v velikem delu jugovzhodne Azije.

Lastnosti tulsija

Lajšanje stresa: tulsi velja za adaptogeno zelišče, ki podpira telo pri obvladovanju fizičnega in duševnega stresa.
Podpora imunskemu sistemu: v listih tulsi bazilike so fitokemikalije, za katere je bilo ugotovljeno, da podpirajo zdravo delovanje imunskega sistema.
Detoksifikacija: raziskave so pokazale, da pomaga pri notranjem čiščenju in razstrupljanju telesa, ter lahko krepi zdravo prebavo in izločanje.
Sproščanje: pomirjujoč in meditativen učinek
Zaščita: tulsi lahko pomaga zaščititi telo pred strupenimi snovmi in onesnaževalci v okolju.
Vpliv na jasnejši um: po indijski tradiciji prinaša več jasnosti in zavedanja.

Tradicionalna uporaba tulsija

Tulsi je v različnih kulturah simbol čistosti. Uporabljal se je za različne fizične, mentalne in duhovne namene. V tradicionalni ljudski medicini se je uporabljal za podporo imunskemu in dihalnemu sistemu, za podporo delovanja ledvic, za zdravje srca, ustne votline, oči in še veliko več. Liste so pripravljali v različnih klasičnih, domačih pripravkih, kot so ekstrakti, praški in čaji.

Tradicionalni pomen tulsija

V starodavnem vedskem besedilu Bhagavata Purana je tulsi, imenovana tudi "Kraljica zelišč", omenjena kot rastlinsko utelešenje Lakšmi, žene Višnuja - boginje obilja in velikodušnosti. V hindujski mitologiji tulsi velja za živa vrata med nebom in zemljo ter obstaja prepričanje, da je uresničenje božanskega v rastlinskem kraljestvu. A tulsi ni bila pomembna samo v Indiji, ko se je razširila na Zahod, po zgodnjih trgovinskih poteh iz Azije v Evropo, so jo tudi kristjani poznali kot "sveto" baziliko in jo uporabljali v obredih.

Komu je namenjena sveta bazilika - tulsi?

Prehranski dodatki s tulsijem in tulsi čaji so namenjeni vsem, ki se želijo bolje počutiti, se lažje sprostiti in jasneje misliti. Lahko je odličen zaveznik pri obvladovanju stresa. Otroci, nosečnice in doječe ženske naj ne uživajo tulsi bazilike. Če jemljete farmacevtska zdravila, se pred uživanjem tulsija posvetujte s svojim zdravnikom.

Komentarji

Bodite prvi in napišite mnenje

Napišite mnenje