Kadilo Beli Žajbelj

25.01.2017
P. K.

Kaj je beli kalifornijski žajbelj (Salvia Alpine) in kje raste?

Beli žajbelj (Salvia apiana) je zelišče, ki je najbolj poznano po svojem aromatičnem dimu, ki ima izjemne čistilne lastnosti. Raste na suhih in vročih puščavskih območjih vzdolž kalifornijskega obalnega gorovja. Je trajnica z dolgimi, belo-sivo-zelenimi listi in belimi cvetovi. Rastlina ima pomembno mesto v številnih tradicijah po svetu, predvsem pa med severno ameriškimi staroselci.

kadilo beli žajbelj v svitkih

Uporaba belega žajblja po svetu

Beli žajbelj se že stoletja uporablja v različnih kulturah po svetu za različne namene. Uporablja se kot kadilo, da očisti negativne energije v prostoru ter dvigne vibracije. Poleg tega se beli žajbelj pogosto uporablja pred raznimi obredi, meditacijo, v pripravah na pomembne dogodke ali za dvig energije. Z obredom prižiganja belega žajblja in drugih kadil prečistimo um, telo in duha.

Tradicionalna uporaba belega žajblja med severnoameriškimi avtohtonimi ljudstvi

Zaradi širokega spektra koristnih učinkov beli žajbelj med avtohtonimi Američani (Indijanci) že od nekdaj velja za svetega. Beli žajbelj ima bogato tradicijo uporabe med severnoameriškimi avtohtonimi ljudstvi, še posebej med indijanskimi plemeni kot so Navaho, Apači in drugi. Uporabljajo ga za različne namene, kot so čiščenje prostora, odstranjevanje negativnih energij, priprava na pomembne obrede, zdravljenje in povezovanje z duhovnim svetom. Rituali uporabe belega žajblja so bili in še vedno so pomemben del njihove kulture in duhovne prakse.

Žajbelj potrebuje za dimljenje dovolj zraka. Severni indijanci v ta namen uporabljajo ptičja peresa. Dim predstavlja molitve, ki gredo v kozmos, zato ob kadilu izgovarjajo svoje molitve. V indijanskih obredih se obračajo na energije štirih smeri neba (sever, jug, vzhod, zahod) oziroma štiri močne vodnike - živalske duhove: beli bivol, kojot, orel in grizli, ki pa so povezani tudi z štirimi elementi: zemlja, voda, ogenj, zrak.

Sever - duh belega bivola: prizemljuje, ščiti, daje znanje o življenju in smrti. Vlada elementu zemlje.
Jug - duh kojot: predstavlja bister in hiter um in vlada čustvom ter elementu vode.
Vzhod - duh orla: predstavlja navdih, daljnovidnost, zaščito, čiščenje in vlada elementu zraka.
Zahod - duh medveda grizlija: predstavlja energičnost, moč, odločenost, čiščenje. Vlada elementu ognja.

Učinki dima belega žajblja

Najpomembnejši učinek belega žajblja je čiščenje energije. Prav tako naj bi prinašal zaščito, jasnost uma, občutek miru ter harmonije.

Kadilo belega žajblja v sodobnem življenju

V sodobnem življenju se povečuje zanimanje in uporaba belega žajblja, posebno med duhovno ozaveščenimi posamezniki, ki iščejo naravne načine za čiščenje aure, prostora in predmetov.

Kdaj se priporoča uporaba kadila belega žajblja?

S kadili čistimo energijo. Več ko bomo 'kadili', bolj jasno bo postajalo naše življenje in lažje se bomo premaknili naprej. Zelo pomembno je, da skrbimo za to, da prečiščujemo sebe in svoje okolje. Iz starih kultur izhaja prepričanje, da v prostor, kjer je prisoten dim žajblja, slabe sile ne morejo vstopiti.

uporaba kadila beli žajbelj

Kdaj torej uporabiti kadilo belega žajblja?

Kadarkoli začutimo potrebo, da prečistimo energijo - svojo ali v okolju, še posebno pa ob naslednjih priložnostih:

 • za čiščenje doma, pisarn
 • pred meditacijo ali pa kot del duhovne prakse
 • pred selitvijo
 • po prepiru
 • ob žalovanju
 • po prihodu iz velikih zborovanj oziroma množic
 • ob slabem počutju
 • ob polni luni
 • ob žalovanju
 • ob stresu
 • za čiščenje kristalov, nakita in drugih predmetov
 • pred energijskimi zdravljenji in šamanskimi obredi itd

Opozorila pri uporabi kadila belega žajblja

Pri uporabi kadila belega žajblja je pomembno upoštevati nekaj opozoril. Z ognjem vedno ravnamo previdno, spoštljivo in ne puščamo kadila brez nadzora ter v bližini otrok. Prižgano kadilo postavite v ognjevarno posodo ali v školjko, ki jo položite na trdno površino, na varno razdaljo od vnetljivih materialov. Prostor po uporabi dobro prezračite. Nekateri imajo že ob dimljenju odprta okna.

Kako uporabljamo kadilo belega žajblja?

Priprava: Prižgite konico belega žajblja s pomočjo vžigalice ali sveče. Pustite, da se zagori.
Plamen pogasite: Ko dobro zagori, pihnite na plamen ali pomahajte s svitkom po zraku, da ogenj ugasne in se začne kaditi. Dim naj bo močan, a ne preveč gost.

Pokadite prostor: s kadilnim svitkom ali z lističi v ognjevarni posodi pojdite po prostoru, ki ga želite očistiti ali blagosloviti, in pri tem z roko ali peresom razpršite dim v vse smeri. Posebno pozornost posvetite kotom, oknom, vratom in drugim območjem, ki bi jih želeli očistiti.

Določite svojo namero: med obredom s kadilom, lahko vizualizirate ali izrečete svojo namero, kot na primer čiščenje negativnosti, privabljanje pozitivne energije ali blagoslov prostora.

Ko končate, postavite kadilo v ognjevarno posodo ali školjko ter počakajte, da dim popolnoma ugasne. Lahko pa ga enostavno ugasnete tudi v vodi ali pesku (ter ostanek kadila posušite oziroma shranite za najslednjič). Bodite previdni, saj bo posoda še vedno vroča.

Oglejte si našo ponudno: Beli žajbelj

Komentarji

Bodite prvi in napišite mnenje

Napišite mnenje