Kadilo bosvelija

22.10.2019
P. K.

Kadilna bosvelija - Boswellia - Frankincense - Olibanum

Bosvelija je srednje velika rastlina, lahko je drevo ali grm, ki raste v tropskem področju Azije in Afrike in je znana po svoji dišeči smoli. Različna prst in podnebje ustvarjajta raznolikost smol, celo znotraj ene same vrste. Drevesa začnejo proizvajati smolo pri starosti 8 - 10 let. Smolo prodobivajo na ta način, da v deblo naredijo majhen plitev rez in odstranijo del skorje. Iz zareze se prične izločati mlečku podobna substanca, ki na zraku koagulira. Smolo pobirajo ročno.
Aromatična smola je zelo cenjena po svojih zdravilnih in spiritualnih lastnostih. Kot kadilo so jo uporabljali pri verskih obredih že stari Egipčani. Iz vseh vrst bosvelije pridobivajo pravo Frankincense kadilo. Vsako je na voljo v različnih kvalitetah, odvisno od obdobja 'žetve'.

Pet glavnih vrst bosvelije:
1. Boswellia sacra
2. Boswellia frereana
3. Boswellia papyrifera
4. Boswellia serrata
5. Boswellia carteri

Boswellia sacra

Boswellia sacraIzvor: Arabske države (Oman, Jemen, tudi Somalija)
Vonj: svež, smolast, čudovito lahka nota. Izredno cenjen!
Lastnosti: je eno najstarejših kadil. Smola drevesa vrste Boswellia sacra velja za biblično sveto kadilo, saj je bilo po svetopisemski zgodbi eno od treh daril novorojenemu Jezusu.
Boswellia Sacra čisti duha, posreduje med materialnim in duhovnim svetom, navdihuje, prebuja duhovnost, pomaga pri udejanjanju zamisli. Je dragoceno meditacijsko kadilo. Za čiščenje prostora. Očisti prostor slabih energij oziroma sil. Prinaša mir in zadovoljstvo.
Kapljičasti koščki smole so zelo veliki in odlično kadilo. Ker so v Omanu v preteklosti prekomerno (brez počitka) izkoriščali drevesa bosvelije za pridobivanje smole, je nadzor nad celotnim postopkom prevzela vlada in zelo omejila mednarodno trgovino s kadilno bosvelijo.

Boswellio Sacro lahko naročite na tej povezavi.

Boswellia frereana ali Maydi Frankincense

Izvor: severna Somalija
Vonj: globji, bolj balzamičen in smolast od ostalih
Lastnosti: Boswellia frereana potrebuje prst bogato z apnencem, uspeva v vročem podnebju, vendar za razliko od drugih vrst bosvelije, potrebuje več vode in padavin. Kadilo se razvršča v osem razredov. Prve štiri eksluzivno izvozijo v Saudsko Arabijo, kjer smolo uporabljajo za žvečenje, ostale pa izvozijo na Kitajsko za tradicionalno medicino ter v Evropo (Francija, Nemčija, Velika Britanija) za kadila. Kadilo se uporablja za sproščanje, meditacijo in za duhovne ter religiozne obrede.

Boswellia papyrifera ali sudanski Frankincense

boswelia papyrifery

Izvor: Centralna in Vzhodna Afrika (Etiopija, Eritrea in Sudan)
Vonj: svež, limonasto-smrekova nota, bolj sladek vonj od ostalih vrst
Lastnosti: že od davnine jo uporabljajo za izboljšanje miselnega dojemanja, za spiritualne namene, pri meditaciji in molitvi. Kadilo pomirja duha, saj upočasnjuje in poglablja dihanje.


Boswellia Serrate - indijska bosvelija

Boswellia serrataIzvor: Indija
Vonj: fina balzamična lesnata aroma
Lastnosti: kadilo že od davno uporabljajo za spiritualne namene, meditacijo, molitve, prebujanje zavestnosti. Razjasnjuje, deluje antistresno, pomirja, sprošča, uravnoteža, zato je primereno kadilo za večerne ure. Kadilo pripomore, da se počutimo lažje, bolj prisotne, zavestne, razpoložene in bolj v stiku s svojo pravo naravo.
Manj se dimi kot beli žajbelj, zato je dobra alternativa za čiščenje negativnih vibracij. S kadilom lahko čistimo prostore, predmete in auro. Prostor napolni s sladko, balzamično aromo in pozitivno energijo. Že od nekdaj je cenjena zaradi lastnosti, da hkrati očisti in dvigne vibracijo. Poleti je uporabna kot naravni insekticid. V Indiji 1. razred (1st Choice) najpogosteje uporabljajo v ajurvedski medicini. Raziskave so pokazale, da bosvelijske kisline delujejo protivnetno. Smolo uporabljajo tudi za izdelovanje mazil.

Boswellio Serrato lahko naročite na tej povezavi.


Boswellia carteri

Boswellia carteriIzvor: Vzhodna Afrika in Kitajska
Vonj: mehkejši, toda enako močen, topla lesna aroma z podtoni sladke, cvetne note.
Lastnosti: že tisočletja se uporablja v lepotne in čistilne namene. Dviguje vibracijo v prostoru, prinaša globok občutek ugodja, dobrega počutja. Uporablja se za sproščanje in meditacijo. Z redno uporabo naj bi izboljšali spomin, zmanjšali vnetja in bolje spali. Pravijo, da lahko duh rastline prebudi božansko v nas.

Boswellio Carteri lahko naročite na tej povezavi.


Uporaba bosvelije v medicini:

Smoli Boswellia carteri in Boswellia serrata se uporabljata za lajšanje RA (revmatioidni artritis), OA (osteoartitis), ulcerozni kolitis, Crohnovo bolezen in druge vnetne bolezni. Aktivne komponente (bosvelne kisline) imajo protivnetno in protibolečinsko delovanje. Preučujejo tudi protirakavo delovanje bosvelne kisline...
(vir:  www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2664784/)

Članek ni namenjen zdravstvenim nasvetom, ampak samo informiranju o možni uporabi smole bosvelije. Za uporabo v medicinske namene se posvetujte s strokovnjakom.

Komentarji

Bodite prvi in napišite mnenje

Napišite mnenje