Srkajoči um

Ocenite izdelek
Jezik:
Leto izdaje:
Mere:
15 x 21,5 cm
Strani:
305
Vezava:
23,50 
Na zalogi
9789619179802
+
Dodaj na seznam želja

Dela izjemne italijanske pedagoginje, zdravnice in antropologinje smo v Sloveniji spoznali šele v zadnjih desetletjih, ko je nekaj vrtcev in osnovnih šol začelo delovati po načelih njene pedagogike.

Maria Montessori je med prvimi opozorila na izredno pomembno obdobje do šestega leta, ko otrok intenzivno uči in razvija temeljne življenjske spretnosti ter intelektualne sposobnosti. Ugotovila je tudi, da imajo otroci že naravno motivacijo za delo, red in urejenost, če jim zagotovimo primerne pogoje.

Starši in drugi odrasli imajo pomembno vlogo pri ustvarjanju okolja, ki otroku omogoča optimalen razvoj. Kljub temu, da Montessorijeva metoda poudarja otrokovo samostojno izbiro dejavnosti, to ne pomeni permisivne vzgoje.

Knjiga "Srkajoči um" je ključno delo Marie Montessori in temeljno za razumevanje njene pedagogike.

O avtorici:

Maria Tecla Artemisia Montessori je bila italijanska zdravnica, učiteljica, filozofinja in dobrotnica, najbolj znana po svoji metodi poučevanja otrok od rojstva do mladostništva. Njena metoda še danes pomembno vpliva na šole po vsem svetu.

Metoda Montessori je nastala iz opazovanja otrok in poudarja potrebo otrok po ponavljanju ter njihovo željo po redu in čistoči.

Glavno vodilo pedagogike Montessori je: "Pomagaj mi, da naredim sam."

Iz knjige:

"Proučevanje otrokove psihologije v prvih letih razkrije neverjetne stvari, ki prevzamejo vsakogar, ki jih vidi in razume. Vloga odraslih ni le poučevanje, temveč tudi pomoč otrokovemu umu pri gradnji in razvoju. Kako čudovito bi bilo, če bi lahko otroku pomagali, ga razumeli ter mu nudili podporo in usmerjanje, da bi lahko izkoristil svoje naravne potrebe in sposobnosti."

Bodite prvi in oddajte svoje mnenje

Predlagani izdelki