Warning Cookies are used on this site to provide the best user experience. If you continue, we assume that you agree to receive cookies from this site. OK

Vroče kombinacije - Zasaditve za sušo in vročino

Author:
Cover:
Language:
27,00 
In stock
9789616922715
+
Add to wish list

Kadar je govora o zasaditvah okrasnih rastlin za vroče in suhe lokacije, se prevečkrat osredotočamo samo na sredozemski slog. Ta je v Sloveniji res uporaben, a za vse vrtove še zdaleč ne najbolj primeren. Če težimo k trajnostnemu vrtnarjenju in nasploh urejanju prostora, bomo prisluhnili širši okolici in upoštevali krajinske značilnosti. Tako na globokih, humoznih in vlažnih tleh Ljubljanskega barja z bujnimi, sočno zelenimi travniki in njivami koruze pač nikoli ne bomo uspešno poustvarili sredozemskega vzdušja. Širom Slovenije najdemo bolj suha in izpostavljena rastišča, kjer uspevajo najrazlicnejše avtohtone vrste trajnic. Zato se raje zgledujmo po naboru teh in tudi po sami razmestitvi v prostoru. Seveda lahko uporabimo tudi trpežne trajnice z drugih kontinentov, paziti moramo le, da niso invazivne in da na našem območju dobro prezimijo.

Vroče kombinacije prinašajo kopico fotografij slovenskih okrasnih vrtov, ki so jim dodani nekateri primeri iz tujih vrtnarskih razstav. Kljub temu, da lahko bralec predstavljene primere preprosto kar kopira, je osrednji avtorjev namen predvsem pokazati principe oblikovanja in izbiranja primernih rastlin. Vse kombinacije so pospremljene z dodatnimi predlogi trpežnih trajnic, ki so izbrani na podlagi estetskih kriterijev in so mišljeni kot dopolnitev prikazanih zasaditev.

Matic Sever je univerzitetni diplomirani agronom z več kot desetletnimi izkušnjami pri kreiranju in urejanju okrasnih vrtov. Po študiju se je dodatno izobraževal doma in v tujini. Kot soavtor nekaterih vzorčnih zasaditev je sodeloval na številnih tujih vrtnarskih razstavah, slovenska publika pa ga poznatudi kot odličnega predavatelja. Trenutno v Ljubljani vodi vrtnarijo, ki ima poudarek na ponudbi trajnic.

No posts found

Write a review