Warning Cookies are used on this site to provide the best user experience. If you continue, we assume that you agree to receive cookies from this site. OK

Glas mojstra Znanilec Popotnik

Author:
Cover:
Language:
Published:
14,00 
In stock
9789616058667
+
Add to wish list

Kahlil Gibran se je že v mladosti z družino preselil v ZDA, kjer se je učil umetnosti in začel svojo literarno kariero. Ker je njegova mati želela, da bi bil vzgajan in izobražen tudi v njihovi tradicionalni kulturi in ne samo Zahodni, se je pri petnajstih preselil nazaj v Libanon. S sošolcem je začel študentsko literarno revijo in se uveljavil kot najboljši pesnik na šoli. Po študiju v manoritski zasebni šoli se je vrnil nazaj v Ameriko.

Pisal je v angleščini in arabščini. V arabskem svetu imajo Gibrana za literarnega in političnega upornika, saj se je njegov romantični slog oddaljeval od klasične šole. V Libanonu je še vedno slaven kot literarni klasik, na Zahodu pa ga cenimo kot globoko duhovnega pisatelja, čigar misticizem je združitev več različnih vplivov: krščanstva, islama, judovstva in teozofije. Pri nas je znan predvsem po delu Prerok, ki je primer inspiracijskega, mističnega leposlovja.

V tem delu so združena tri kratka Gibranova dela. Tu so zbrana razmišljanja o svetu, o ljubezni in osamljenosti, o veri in obžalovanju, pospremljena s kratkimi vinjetami, parabolami in prispodobami. Glas mojstra je napisal v arabščini, delo je bilo v angleščini prvič objavljeno leta 1958 v New Yorku. Znanilca in Popotnika je napisal v angleščini; Znanilec je bil prvič objavljen leta 1920, Popotnik pa posthumno leta 1932.

No posts found

Write a review

Similar