Warning Cookies are used on this site to provide the best user experience. If you continue, we assume that you agree to receive cookies from this site. OK

Sri Nisargadatta Maharaj

Nisargadatta je bil rojen zgodaj zjutraj 17. aprila 1897, na dan polne lune v mesecu Chaitra po luninem koledarju, hindujskima straršema očetu Shivrampant Kambli in mami Parvatibai v Bombaju (sedaj Mumbaj).Ta dan je znan tudi kot Hanuman Jayanti, rojstni dan gospoda Hanumana, zato so fantka imenovali Maruti, po samem gospodu Hanumanu. Maruti Shivrampant Kambli je odraščal v Kandalgaon-u, majhni vasici v okrožju Ratnagiri v zvezni državi Maharashtri (Indija), kjer je odraščal v družini skupaj s dvema bratoma in štirimi sestrami in globoko verujočimi starši. Njegov oče, Shivrampant je delal kot družinski služabnik v Mumbaju, kasneje pa je postal manjši kmet v Kandalgaonu.

V letu 1915, po smrti svojega očeta, se je sledeč svojemu bratu preselil v Bombay, da bi finančno podprl svojo družino. Začel je delati v pisarni kot mlajši pisarniški uslužbenec toda hitro je odprl svojo trgovino, kjer je prodajal "bidije" cigarete zavite v tobačnih listih in kmalu zatem je odprl verigo osmih trgovin.

Leta 1924 se je poročil s Sumatibai in imela sta tri hčerte in in enega sina.

Leta 1933 je spoznal svojega guruja Siddharameshwar Maharaj, vodjo Inchegiri veje od Navnath Sampradaya (Tradicija devetih mojstrov), katerega mu je predstavil njegov prijatelj Yashwantrao Baagkar. Njegov guru mu je rekel: "Ti nisi to kar si predstavljaš da si..." Nato je Nisargadatti dal enostavna navodila, katerih se je zavzeto držal, kot se je kasneje spominjal sam:

"Moj guru mi je naročil naj se zavedam občutka "Jaz sem" in naj se ne posvečam ničemur drugemu. Poslušal sem ga. Nisem se posvečal kakšni drugi tehniki dihanja ali meditaciji ali branju duhovnih tekstov. Karkoli se je zgodilo sem odvrnil mojo pozornost nazaj na občutek "Jaz sem". To lahko izgleda preveč enostavno, celo primitivno. Moj edini razlog, da sem to počel je bil da mi je tako naročil moj guru. Vendar je delovalo!"

Sledeč navodilom svojega učitelja naj se osredotoča na občutek "Jaz sem", je posvečal ves svoj prosti čas iščoč sebe v tišini, in ostal v tem stanju v naslednjih letih, ko se posvečal meditaciji in petju duhovnih pesmi.

There are no products in this section