Sveta ekonomija

Denar, darovanje in družba v času prehoda

Ocenite izdelek
Jezik:
Leto izdaje:
Mere:
16 x 23 cm
Prevajalec:
Strani:
451
Vezava:
29,00 
Na zalogi
9789617205220
+
Dodaj na seznam želja

Sveta ekonomija osvetljuje zgodovino denarja od pradavnih darilnih ekonomij do sodobnega kapitalizma in ob tem razkriva, kako je denarni sistem prispeval k odtujenosti, tekmovalnosti in pomanjkanju ter pripeljal do uničenja skupnosti in neskončne rasti. Danes so ti trendi dosegli svojo skrajno točko, a na ruševinah njihovega zloma se nam odpira priložnost za prehod v bolj povezan, ekološki in trajnostni način bivanja.

Knjiga, ki ji pravijo tudi Ustava za novo zemljo, govori o tem, kako se lahko denarni sistem spremeni, da bi udejanjil ta prehod, in kako se lahko spremenimo z njim. Kot obsežna integracija teorije, politike in prakse Sveta ekonomija raziskuje avantgardne koncepte nove ekonomije, vključno z valutami z negativnimi obrestmi, lokalnimi valutami, ekonomijo daril in obnovo skupnih dobrin. Avtor Charles Eisenstein prav tako razmišlja o osebnih dimenzijah tega prehoda, nagovarja tiste, ki jih skrbi “pravilno preživljanje” in se sprašujejo, kako živeti v skladu s svojimi ideali v svetu, ki ga na videz vodi denar. S prodorom v konvencionalno in nekonvencionalno ekonomsko razmišljanje Sveta ekonomija predstavlja vizijo, ki je izvirna, a zdravorazumska, radikalna, a nežna, in vse bolj relevantna, medtem ko se krize naše civilizacije poglabljajo.

"Na začetku je bil Dar. Samo poglejte, kam so nas pripeljali razum, praktičnost in izbiranje varne opcije. Morda je napočil čas, da prisluhnemo nečemu drugemu. V tej knjigi sem ubesedil dojemanje bogastva kot pretoka, ne pa kot kopičenja. To ni nova ideja: bogastvo je postalo kopičenje šele z vzponom civilizacije. Sveta ekonomija je del širše revolucije v človeškem obstajanju: na znotraj je konec vojne proti jazu, na zunaj je konec vojne proti naravi. Je ekonomska razsežnost nove dobe, dobe Ponovne združitve."
Charles Eisenstein
"Čas sprenevedanja se izteka, vstopamo v čas prebujenja. Čas je, da se povrnemo k sebi. Čas je, da se ekonomija osvobodi suženjske zlorabe hrematizma in očiščena postane to, kar je v svoji biti: sveta."
pater Karel Gržan
"Z vsako gesto daru soustvarjamo čudoviti svet."
Mala Kline
"Charles Eisenstein, pomagal si mi, da bom v življenju še lažje sprejemal dobre odločitve. Takšne, ki bodo prispevale h gradnji pravičnega sveta. Hvala ti. Iz srca."
Zvonko Pukšič

Bodite prvi in oddajte svoje mnenje

Predlagani izdelki