Opozorilo Ta spletna stran uporablja piškotke. Piškotki so uporabljeni za boljšo uporabniško izkušnjo. Več o piškotkih. Z nadaljevanjem uporabe te strani se strinjate z uporabo le teh. V redu

Swami Rama

Svami Rama se je rodil leta 1925 v severni Indiji, kjer ga je že od ranega otroštva vzgajal veliki bengalski jogi in svetnik, ki je živel ob vznožju Himalaje. V mladosti je v tradicionalnih himalajskih samostanih vadil različne discipline jogijske znanosti in filozofije ter se učil pri mnogih duhovnih poznavalcih, med katerimi so bili Mahatma Gandhi, Sri Aurobindo in Rabindranath Tagore.
Višjo izobrazbo je pridobil v Prajagu, v Varanasiju in na oxfordski univerzi v Angliji. Pri štiriindvajsetih letih je postal šankaračarja v Karvirpithamu v južni Indiji, kar je najvišji duhovni položaj v Indiji. V tem obdobju se je zavzemal za odpravo nesmiselnih formalnosti in obredov, vsem družbenim slojem je omogočil čaščenje v templjih in spodbujal uvajanje žensk v meditacijo. Leta 1952 se je odpovedal visokemu položaju in se vrnil na Himalajo, da bi še okrepil svojo jogijsko vadbo.

 

Po zaključeni intenzivni vadbi meditacije v votlinskem samostanu, se je v njem dokončno izoblikovala odločitev, da služi človeštvu in zlasti, da prenese nauke Vzhoda na Zahod. Ob vzpodbudi svojega učitelja se je Svami Rama lotil naloge s študijem zahodne filozofije in psihologije. Kot zdravstveni svetovalec je delal v Londonu, v Moskvi pa je sodeloval v parapsiholoških raziskavah. Po vrnitvi v Indijo je v Rišikešu ustanovil ašram. Leta 1960 je doštudiral homeopatijo na medicinskem kolidžu v Darbhangi. Leta 1969 je prišel v Združene države Amerike in tako na Zahod prinesel svoje znanje in modrost. Njegovi nauki povezujejo vzhodno duhovnost z zahodnimi sodobnimi načini zdravljenja.

 

Svamija Ramo so kot svobodomiselnega človeka vodile neposredne izkušnje in notranja modrost, svoje učence pa je spodbujal, naj delajo enako. Pogosto jim je govoril: "Sem glasnik, ki posredujem modrost himalajskih modrecev svoje tradicije. Moja naloga je, da vas seznanim z vašim notranjim učiteljem."

 

Svami Rama je v Ameriko prišel na povabilo dr. Elmerja Greena iz Menningerjevega sklada v Topeki v Kansasu, kot svetovalec pri znanstvenem projektu, s katerim so raziskovali zavestni nadzor nad nehotenimi stanji. Sodeloval je v poskusih, ki so postavili na glavo tedanje znanstvene poglede na odnos med telesom in umom, in pri tem presenečal znanstvenike, ko je v laboratorijskih pogojih prikazoval natančen zavestni nadzor avtonomnih telesnih odzivov in delovanja uma, kar se je pred tem zdelo nemogoče.

 Svami Rama je ustanovil Himalayan International Institute of Yoga Science and Philosophy, Himalayan Institute Hospital Trust v Indiji in številne centre po vsem svetu. Napisal je številne knjige o zdravju, meditaciji in jogijskih spisih. Svami Rama je zapustil telo novembra 1996.