Tibetanska pojoča posoda 850 - 1000 g

Ocenite izdelek
99,00 
Na zalogi
10361
+
Dodaj na seznam želja

Fotografije so simbolične.
Vsaka posoda je zaradi ročne izdelave drugačna, prav tako tudi zvok. Večja in debelejša je posoda, globji je njen ton. S posodo prejmete tudi leseno palico (ena stran je obložena).

Tibetanska pojoča posoda je vrsta posode iz posebne zlitine, ki zavibrira in ustvarja bogat pojoč zvok, ko ob njo udarimo ali drsimo z leseno palico. Znana je tudi kot himalajska pojoča posoda (skleda). Budistični menihi že dolgo uporabljajo tibetanske pojoče sklede v praksi meditacije.
Tibetanska pojoča posoda je pripomoček za zvočno terapijo, uporablja se za poglabljanje sproščenosti in meditacije. V Indiji je poznana tudi pot joge imenovana Nada joga - 'enost skozi zvok'. To je starodavna duhovna pot in znanost o notranji transformaciji z uporabo zvoka. Meditacija na zvok je univerzalna pot do samospoznanja, ki je dostopna vsem in jo lahko uporabljajo ljudje katere koli vere ali duhovne usmeritve.

Ročno kovane pojoče posode

Vsaka posoda je ročno izdelana oziroma kovana. Izdelana je  iz bakra, kositra in 8 plemenitih kovin (Ag, Ni, Cd, Ru, Pd, Pt, Cr, Mn).
Ročno kovane pojoče posode so v celoti izdelane s postopkom ročnega kovanja. Tak postopek zahteva več korakov. Najprej različne sestavine stalijo v peči. Vročo staljeno zlitino vzamejo iz peči in vlijejo v kalup, da pripravijo osnovo za različne velikosti in težo. Nato osnovo vzamejo iz kalupa in razrežejo na posebne kovinske plošče različnih velikosti in debelin. Nato je na vrsti postopek ročnega kovanja, po natančnem merjenju in kategorizaciji glede na težo in velikost skled. Štiri do pet okroglih kovinskih plošč naložijo eno na drugo in segrejejo do žarečega. Kovači kujejo kovinske plošče, dokler so vroče, nato pa jih ponovno segrejejo za nadaljnje oblikovanje pojoče posode. Ta proces segrevanja in kovanja se nadaljuje, dokler ne nastane želena oblika in velikost. Zaradi ročne izdelave bodo kovane ali tolčene pojoče sklede vedno nekoliko različne oblike in velikosti. Postopek zaključijo z morebitnimi okraski ali barvanjem ter fino obdelavo.

Način uporabe

Posodo položite na levo dlan (če ste desničar) tako, da se s prsti ne dotikate posode. Z desno roko vzamete leseno palico, ki ima en del obložen. Če je posoda manjša drsite po robu posode z neobloženim delom palice. Če je posoda večja pa drsite z obloženim. S palico trdno pritisnite in s krožnimi gibi neprekinjeno drsite po zunanjem robu posode. Ko zaslišite svetel, jasen ton, lahko upočasnite gibanje. S palico vrtite tako, da premikate celotno roko, ne le zapestje. Občutek boste pridobili s prakso. Ob posodo lahko na začetku tudi nežno udarite, da zavibrira in tako hitreje izvabite zvok. Nekateri v pojočo skledo dodajo čisto vodo, da bi dosegli različne resonančne vibracije in zvoke. V tem primeru po uporabi obrišite posodo z mehko krpo.

Uporabnost zvočne terapije z tibetanskimi pojočimi posodami

  • Lajšanje stresa in napetosti.
  • Harmoniziranje telesa.
  • Boljše spanje.
  • Dvig razpoloženja.
  • Podpora drugim praksam kot so meditacija, pranajama oziroma tehnike dihanja.

Učinki

Tibetanska posoda deluje na nas z vibracijo in z zvokom, ki vpliva tudi na možgansko valovanje.

Čiščenje posode

Posodo nežno obrišite z mehko, rahlo vlažno krpo. Za odstranjevanje madežev lahko uporabite tudi posebno sredstvo, ki mora biti brez kislin. Izogibajte se močnim čistilom in posode nikoli ne čistite v pomivalnem stroju.

Prikaz uporabe tibetanske pojoče posode