Beli žajbelj - White sage - manjši zvitek

Ocenite izdelek
7,00 
Na zalogi
23357
+
Dodaj na seznam želja
Kadilo BELI ŽAJBELJ (Salvia Apiana) v zvitku

Dolžina zvitka: cca 10 cm
Beli žajbelj je bil nabran s skrbnim odnosom do okolja.
Vsak zvitek je ročno zvit.

O belem žajblju (Salvia Apiana)

Beli žajbelj je zimzeleni grmiček, ki raste vzdolž kalifornijskega obalnega gorovja ter v Mehiki. Je eno najmočnejših kadilnih zelišč z bogato aromo in močnim dimljenjem.

Učinki

Njegov dim ima zelo močan prečiščevalni učinek. Obred prižiganja kadil je prisoten v vseh kulturah, odkar obstaja človeštvo. Z obredom prižiganja belega žajblja in drugih kadil prečistimo um, telo in duha. S pomočjo dima belega žajblja in osredotočenosti ter molitve lahko prečistimo negativno energijo (stvari, oseb, živali...).
Kadila čistijo, uravnovešajo in odpirajo pot sveži energiji ter silam, da naša življenjska energija lahko prosto teče in nam omogoča, da se premaknemo naprej. S kadili čistimo energije. Več ko bomo 'kadili', bolj jasno bo postajalo naše življenje in lažje se bomo premaknili naprej. Zelo pomembno je, da skrbimo za to, da prečiščujemo sebe in svoje okolje. Iz starih kultur izhaja prepričanje, da v prostor, kjer se uporablja žajbelj, slabe sile ne morejo vstopiti. Pokaditi pomeni prečistiti z dimom svete rastline. Prečistimo lahko telo, duha, žival, dom, pisarno, sobo za zdravljenje oziroma katerikoli prostor ali stvar na svetu. 

Način uporabe

Prižiganje in uporaba kadila iz belega žajblja je preprosta, vendar je pomembno, da se izvaja varno in s spoštljivim odnosom. Tu je nekaj korakov, ki jih lahko sledite:
  • Pripravite se: poskrbite za ustrezno zračenje v prostoru, v katerem boste uporabljali kadilo. Udobno oblečeni se umirite in osredotočite na svoj namen.

  • Pripravite kadilo: če boste uporabili le liste, odstranite vrhnje plasti suhih listov belega žajblja in jih položite v kadilno posodo. Za ta namen lahko uporabite školjko ali kakšno drugo odporno posodo. Če boste uporabili svitek, ga pripravite.

  • Prižgite kadilo: z  vžigalicami prižgite en konec svitka ali lističe belega žajblja. Počakajte nekaj sekund, da ogenj ugasne in se kadilo začne dimiti.

  • Razpihajte dim: tleči žajbelj razpihajte, da se bolje dimi. Če se ne dimi, ponovite postopek.

  • Čiščenje prostora: ko se kadilo začne dimiti, ga držite nad kadilno posodo in počasi hodite po prostoru, ki ga želite očistiti. Po potrebi v kadilo pihnite, pomahajte z njim po zraku ali si pomagajte s peresom, dokler se spet dobro ne dimi. Med obredom lahko izgovarjamo svojo molitev. Za čiščenje osebe je postopek podoben, le da krožite z dimom okoli osebe.

  • Po uporabi: počakajte, da kadilo popolnoma ugasne. Če kadilnega svitka ne boste do konca uporabili, ga ugasnete pod vodo in ga pustite na zraku, da se posuši za naslednjič. Zaradi varnosti, tlečega kadila ne puščajte samega. Kadilno posodo očistite in shranite kadilo na suhem mestu.

Uporaba kadila belega žajblja pri severno ameriških ljudstvih

Beli žajbelj je poleg cedre in tobaka, ena najbolj pomembnih svetih rastlin med Indijanci severne Amerike. Uporabljajo ga kot kadilo pri duhovnih in zdravlinih obredih. Verjamejo, da beli žajbelj čisti negativne energije, pomaga pri odganjanju zlih duhov in prinaša pozitivno energijo.

Žajbelj potrebuje za dimljenje dovolj zraka. Severni indijanci v ta namen uporabljajo posebna ptičja peresa.Dim predstavlja molitve, ki gredo v kozmos. V indijanskih obredih se obračajo na energije štirih smeri neba (sever, jug, vzhod, zahod) oziroma štiri močne vodnike - živalske duhove (beli bivol, kojot, orel in grizli), ki pa so povezani tudi z štirimi elementi zemlja, voda, ogenj, zrak).Sever - duh belega bivola: prizemljuje, ščiti, daje znanje o življenju in smrti. Vlada elementu zemlje.

Jug - duh kojota: predstavlja bister in hiter um in vlada čustvom ter elementu vode.

Vzhod - duh orla: predstavlja navdih, daljnovidnost, zaščito, čiščenje in vlada elementu zraka.

Zahod - duh medveda grizlija: predstavlja energičnost, moč, odločenost, čiščenje. Vlada elementu ognja.