Prihranite 15%

Celota - Ponovni premislek o znanosti o prehrani

Ocenite izdelek
Jezik:
Leto izdaje:
Strani:
278 strani, mehka vezava
Priporočena cena: 24,80 
21,00 
Prihranite: 3,80 € (15%)
Na zalogi
9789619092286
+
Dodaj na seznam želja
Kaj se zgodi, ko jeste jabolko? Odgovor je veliko kompleksnejši, kot si predstavljate.
 
Vsako jabolko vsebuje na tisoče antioksidantov, katerih imen z redkimi izjemami, recimo vitaminom C, ne poznamo, vendar lahko vsaka od teh učinkovitih kemičnih snovi potencialno igra pomembno vlogo pri podpiranju našega zdravja. Vplivajo namreč na tisoče presnovnih reakcij v našem telesu. Toda računanje specifičnega vpliva vsake od teh kemičnih snovi niti približno ne zadošča za pojasnitev učinka jabolka kot celote. Ker lahko skoraj vsaka kemična snov vpliva na vse druge kemične snovi, imamo opravka z domala neskončnim številom možnih bioloških posledic.
Pa gre zgolj za jabolko. Znanost o prehrani, ki je že dolgo ujeta v redukcionistični miselnosti, je na začetku revolucije. Tradicionalni “zlati standard” raziskovanja prehrane je preučevanje ene kemične snovi naenkrat v prizadevanju za določitev njenega posameznega vpliva na človeško telo. Tovrstne študije pomagajo proizvajalcem hrane, ki poizkušajo dokazati, da je kemična snov v mleku ali predpakiranih živilih “dobra” za nas, vendar omogočajo malo vpogleda v kompleksnost dejanskega dogajanja v telesu ali načina, na katerega te kemične snovi prispevajo k našemu zdravju.
 
V Kitajski študiji je T. Colin Campbell (skupaj s svojim sinom Thomasom M. Campbellom) revolucionarno spremenil način našega razmišljanja o hrani z dokazi, da je prehrana z rastlinsko celovito hrano najbolj zdrav način prehranjevanja. Sedaj, v Celoti, pa pojasni kakšna znanost stoji za temi dokazi, načine, na katere naša sedanja znanstvena paradigma ignorira nepredstavljivo kompleksnost človeškega telesa, ter zakaj se kljub neizpodbitnim dokazom, da je vse, kar mislimo, da vemo o prehrani, zmotno, naše prehranjevalne navade niso spremenile.
 
Celota je potovanje skozi najmodernejše razmišljanje o prehrani, ki odpira oči in spreminja paradigmo, je dovršeno znanstveno prizadevanje z močnimi posledicami za naše zdravje in naš svet.

Bodite prvi in oddajte svoje mnenje

Predlagani izdelki