Či samomasaža

Taoistična pot do pomladitve

Ocenite izdelek
Avtor:
Jezik:
Leto izdaje:
Mere:
13,5 x 20,9 cm
Prevajalec:
Strani:
132 strani
Vezava:
21,90 
Na zalogi
9789619438701
+
Dodaj na seznam želja

Zahodnjaške smernice masaže se osredotočajo predvsem na manipulacijo mišic, ki so večinoma zasnovane tako, da nudijo takojšnje ugodje in olajšanje, ki pa običajno ne traja dlje časa. Taoistični mojster Mantak Chia je na osnovi lastnih dolgoletnih izkušenj z različnimi taoističnimi tehnikami združil svoje znanje in znanje več taoističnih mojstrov, katerih učenec je bil, in oblikoval sistem samomasaže – či samomasaže. Pri tej obliki masaže se osredotočamo na notranjo energijo oziroma či, da bi tako okrepili in pomladili organe zaznave – oči, ušesa, nos, jezik, zobe in kožo – in notranje organe.

Taoistične tehnike, uporabljene v tej praksi, so stare več kot 5000 let in so bile do nedavnega skrbno varovana skrivnost, ki jo je vsak posamezen mojster naučil svojega učenca, vsak od teh učiteljev pa je pogosto poznal le drobec celotne metode. Mojster Chia je torej združil, logično povezal in sestavil te koščke v prečudovit mozaik starodavne modrosti.


V Či samomasaži mojster Mantak Chia predstavi ves sistem teh tehnik, povezanih v enostavno rutino, in s tem razkrije metode, s katerimi so taoistični mojstri ohranjali svojo mladost. Taoistično načelo se namreč glasi, da moramo od rojstva do smrti vse svoje življenje prebiti brez bolezni in bolnih energij – mar ni to nekaj, česar si vsi želimo? Morda zveni nemogoče, ampak že več tisoč let dokazi govorijo v podporo taoističnim metodam.

Taoisti so bili namreč videti neverjetno mladostni, saj so se vsakodnevno povezovali v vesoljem in Zemljo ter tako obnavljali svoje zaloge energije či. Poleg tega pa sistem samomasaže deluje, ker odpravlja zapore v čutilih in organih ter na meridianih, ki jih lahko imenujemo tudi energijski kanali. Po taoističnem prepričanju organi shranjujejo in tvorijo negativna in pozitivna čustva, zato je za njihovo zdravje dobro izvajati či samomasažo, saj jih tako poživimo in prečistimo, s čimer v življenje vnašamo pozitivne spremembe.

Avtor se temeljito posveti celemu telesu in predstavi masažo lobanje, obraza, oči, očesnega zrkla, nosa, ušes, ušesnih bobničev, ust, dlesni, vrata, kolen, stopal in križnice ter morda najpomembnejšo med vsemi – masažo trebuha. V knjigi boste našli tudi podrobno opisane korake masaže notranjih organov in žlez, kot so ledvice in priželjc, na primer. Mojster Chia spregovori tudi čiščenju devetih odprtin, saj preko njih sprejemamo informacije iz zunanjega sveta in se z njim sporazumevamo. Preko njih se pretaka energija. Ko taoisti govorijo o devetih odprtinah, imajo v mislih prednja in zadnja vrata, torej spolovila in zadnjik, ter sedem oken, ki so dvoje oči, nos z dvema nosnicama, usta in dvoje ušes. Vsaka od teh odprtin je povezana z določenim organom v telesu oziroma s sistemom, zato blagodejno vplivamo na zdravje notranjih organov, ko poskrbimo, da so naše odprtine čiste in zdrave.

Delo pojasni tudi teorijo o energijah, ki je osnova či samomasaže, saj gre zgolj za običajno masažo, če pretoka energije či ne usmerimo v tisti telesni del, ki ga imamo namen masirati. Či je potrebno najprej dvigniti iz presredka in ga nato poslati v del, kateremu bi se radi posvetili. Če boste izvajali predstavljene vaje in sledili dnevni rutini, za katero boste potrebovali le pet do deset minut, lahko okrepite svoje čute – najobčutneje vid, sluh in okus –, razstrupite notranje organe in žleze, laže nadzirate negativna čustva, olajšate stres in zaprtje ter si izboljšate polt, zobe in dlesni ter vsesplošno odpornost.

Nekateri ljudje, ki či samomasažo izvajajo že več časa, trdijo, da so se z njo lahko ozdravili kroničnih bolezni, ki jih sicer z ustaljenimi in priznanimi zdravstvenimi prijemi niso mogli odpraviti. Govora je tudi o tem, kako negativna čustva prizadenejo organe in živčevje, saj vanje vnašajo negativno energijo. Prav zato je razstrupljanje organov še kako pomembno, saj se v tkivih nabirajo strupene usedline, ki prizadenejo pravilno delovanje tako organov samih kot tudi žlez.

Sama či samomasaža predstavlja le del obsežnega sistema metod Univerzalnega taa, ki ga je zasnoval mojster Chia, zato sta v delu predstavljeni še dve drugi tehniki – meditaciji notranji nasmeh in mikrokozmična orbita. S sistemom Univerzalnega taa lahko posameznik stopi na pot osebnega preporoda, tako telesnega kot tudi duhovnega. To pa lahko naredi povsem sam, saj knjige Mantak Chie ponujajo nazorne opise postopkov, s katerimi se lahko zdravimo in obogatimo svoje življenje brez pomoči koga drugega. Morda se sprva zdi, da je predstavljena rutina samomasaže samo še ena obveznost, ki nam bo v prenatrpanem delavniku jemala dragoceni čas, a spoznali boste, da so vaje preproste in ne vzamejo veliko časa, zato jih boste brez težav vključili v svoj vsakdan.

Izvajate jih lahko, ko stojite in čakate v vrsti v trgovini, v avtomobilu na bencinski črpalki ali v prometni konici. Konec koncev pa je čas, ki ga porabite zase, najbolje izkoriščen čas v dnevu, mar ne? Če boste to metodo in nasvete vključili v svoje življenje, boste razvili moč, da negativna čustva preoblikujete v pozitivna in tako boste lahko pozdravili vsako svojo tegobo. Ključ do uspeha pa je tudi vztrajnost. Ne obremenjujte se z rezultati že na samem začetku, temveč pridno izvajajte metode in bodite prepričani v njihovo pozitivno delovanje – nekega dne boste opazili čudež in vedeli boste, da še kako delujejo. Spoznali boste, da te vaje ne koristijo samo vašemu zdravju, ampak vam pomagajo ublažiti stres in lajšati utrujenost ter poskrbijo za boljši videz, saj je zdrav duh odraz lepega in zdravega telesa.

Bodite prvi in oddajte svoje mnenje