Louise L. Hay

Louise L. Hay

Louise L. Hay (1927 - 2017) je bila znana kot ustanoviteljica gibanja za samopomoč. Njena prva knjiga, Telo je tvoje, je bila izdana leta 1976, veliko pred časom ko je bilo popularno razpravljati o povezavi med umom in telesom. Dopolnjena in razširjena v letu 1988 je ta knjiga dosegla 33 držav v 25 jezikih.
 
Skozi Louisine zdravilne tehnike in pozitivno filozofijo so se miljoni naučili kako si v življenju ustvariti več tega kar želijo, vključno z blagostanjem v telesu, umu in duhu. Njena osebna filozofija je bila skovana v težki vzgoji. Njeno otroštvo je bilo nestabilno in osiromašeno in njeno najstništvo je bilo zaznamovano z zlorabo. Louise je pobegnila od doma in pristala v New Yorku, kjer je postala manekenka in se poročila z uspešnim poslovnežem. Čeprav je izgledalo da se je njeno življenje spremenilo na bolje, se v resnici ni, dokler se njen zakon ni končal čez 14 let, ko se je njeno zdravljenje resnično začelo.

Louise je v New Yorku leta 1970 začela, kar je kasneje postalo njeno življensko delo. Udeleževala se je srečanj v Cerkvi religioznih znanosti in začela tečaj za ministranta. Postala je priljubljena govornica v cerkvi, in kmalu zatem svetovalka strankam. To delo se je hitro razcvetelo v kariero s polnim delovnim časom. Po nekaj letih je Louise sestavila referenčni vodnik s podrobnimi vzroki mentalnih in fizičnih tegob, in razvila pozitivne miselne vzorce za ustavitev bolezni in ustvarjanje zdravja. Ta zbirka je bila osnova za "Telo je tvoje", poznana tudi kot "majhna modra knjiga". Začela je s predavanji in delavnicami po celotnih združenih državah na temo, kako naj se ljubimo in kako pozdravimo naše življenje.

Louise je udejanila svojo filozofijo v prakso, ko je zbolela za rakom. Razmislila je o alternativi operacije in zdravilom in namesto njih razvila intenziven program afirmacij, vizualizacij, prehranskega čiščenja in psihoterapije. V šestih mesecih je bila popolnoma ozdravljena raka.

Leta 1980 se je Louise preselila nazaj v rojstno južno Kalifornijo in tam  začela pisati svoje metode iz delavnic na papir. Letu 1984 je objavila njeno novo knjiga "Življenje je tvoje". V njej Louise razlaga kako so mnogokrat naša prepričanja in ideje o nas samih vzrok za čustvene težave ali fizične bolezni in kako z uporabo določenih orodij lahko spremenimo naše razmišlanje in naše življenje na bolje.

"Življenje je tvoje" se je uvrstila na lestvico New York Times najbolje prodajanih knjig in ostala tam  brezprekinjeno 13 tednov. Več kot 50 miljonov knjige Življenje je tvoje se je prodalo po celem svetu. Dvajset let kasneje, je zaradi intervjuja v Oprah Winfrey šovu knjiga zopet uvrščena na New York Times lestvico najbolje prodajanih. To se je zgodilo prvič v zgodovini te vrste publikacij.

V letu 1985 je Louise začela njeno popularno podporno skupino "The Hayride", s šestimi ljudmi okuženimi z AIDS-om. Do leta 1988 je skupina zrasla v tedenska srečanja z 800 ljudmi in se preselila v avditorij v zahodnem Hollywoodu. Še enkrat je Louise začela gibanje ljubezni in podpore, dolgo pred tem ko so ljudje začeli nositi rdeče trakove na svojih oblačilih. To je bilo v času, ko je napisala knjigo o AIDS-u: "Ustvariti pozitiven pristop", utemeljeno na njenih izkušnjah s to močno skupino.

Louise je ustanovila "Hay House", uspešno založniško hišo. Kar se je začelo kot manjše podjetje v domači dnevni sobi njenega doma, se je spremenilo v  uspešno korporacijo katero je prodalo na miljone knjig in posnetkov širom sveta. Hay house vključuje avtorje, med njimi več vplivnih osebnosti na področju gibanja za samopomoč, kot so Wayne Dyer, Joan Borysenko in Doreen Virtue in druge. Hay Foundation neprofitno organizacijo je ustanovlila Louise katera spodbuja in finančno podpira organizacije katere oskrbujejo s hrano, zatočišča, svetovalnice, Hospic oskrbo in denarno pomaga bolnikom z Aids-om, pretepenim ženskam in ostalim pomoči potrebnim.

Pri 81. je Louise izdala njen prvi film o njenem življenju in delu "Življenje je tvoje".