Hrana in rak

Ocenite izdelek
Jezik:
Leto izdaje:
Strani:
267 strani
14,90 
Na zalogi
9789619168813
+
Dodaj na seznam želja

Namen knjige je opozoriti bralca kako s hrano preprečevati nastanek rakastih bolezni. Napisana je na poljuden in strokovno manj zahteven način, tako lahko te koristne informacije razume vsak, brez velikega medicinskega predznanja. 

Slovenci neutrudno in dosledno odstopamo od normativov pravilne in priporočene prehrane Svetovne zdravstvene organizacije. Pojemo odločno preveč maščob, pretiravamo z uporabo soli, skoparimo s sadjem, zelenjavo in polnovrednimi žitnimi izdelki ter popijemo preveč alkoholnih pijač. Nasploh še vedno uživamo veliko nezdrave ali nezdravo pripravljene hrane. 

Na srečo se to v zadnjem času le nekoliko izboljšuje. 

Prehrana, s katero se lahko obvarujemo rakavih in številnih drugih bolezni, naj vsebuje dnevno vsaj 400 gramov zelenjave in sadja. Zelenjava in sadje naj bosta del vsakega obroka. Balastne snovi oziroma dietne vlaknine, ki jih vsebujejo sadje, zelenjava, žita, stročnice in različna semena, povečujejo težo blata in s tem vplivajo na čas prehoda hrane skozi prebavno cev. Pri prehrani z malo balastnih snovi se ta čas giblje med 60 in 90 urami, pri hrani z več dietnimi vlakninami pa traja prehod komaj 30 ur ali celo manj. 

Dolgotrajna prebava z malo dietnih vlaknin lahko zaradi neurejene uravnave prehrane in hitrejše absorbcije hranil povzroča debelost in številne presnovne motnje ter posledično bolezni, kot so sladkorna bolezen, bolezni srca in ožilja, povečan krvni tlak, debelost, rak debelega črevesa, žolčni kamni itd. 

Zdravo prehranjevanje omogoča normalno delovanje našega organizma, krepi zdravje in nas varuje pred nastankom raka in mnogih drugih bolezni. 

Bodite prvi in oddajte svoje mnenje

Predlagani izdelki