Jogoda - Joganandove energizacijske vaje

Temelji na učenju Paramhanse Yoganande: tehnika, filozofija, dnevna praksa, afirmacije : ozdravite in spremenite svoje življenje

Ocenite izdelek
Jezik:
Leto izdaje:
Mere:
16,7 x 23,5 cm
Prevajalec:
Strani:
228
Vezava:
29,90 
Na zalogi
9789617079272
+
Dodaj na seznam želja
Temelji na učenju Paramhanse Yoganande: tehnika, filozofija, dnevna praksa, afirmacije : ozdravite in spremenite svoje življenje

V teh vajah nas Jogananda uči, kako napolniti telesno baterijo in pridobiti nadzor nad svojo subtilno energijo (prano). »Ko sem spoznal, da je človekovo telo podobno električni bateriji, sem sklepal, da ga je mogoče napolniti z energijo z neposrednim delovanjem človekove volje.« Uči nas, da z uporabo volje in zavedanjem energije zavestno pritegnemo kozmično energijo v telo in jo usmerimo v izbrane dele telesa. »Ker nobeno dejanje, naj bo majhno ali veliko, ni mogoče brez volje, lahko človek izkoristi to glavno gibalo – voljo – za obnovo telesnih tkiv brez obremenjujočih aparatov ali mehanskih vaj.«

Ko lahko nadzorujete svojo energijo, lahko nadzorujete tudi svoje misli, kar vam pomaga razviti dobro počutje, pozitivne navade in stališča, najti izpolnitev v sedanjosti in doseči uspeh pri vseh prizadevanjih.

Najpomembnejše pa je, da boste lahko svojo energijo usmerili v svoje duhovno oko, kar vam bo pomagalo doseči samouresničitev. Energizacija je bistvena in temeljna tehnika jogoda metode, saj s postopnim raztezanjem mišičnih skupin – z nizkim, s srednjim, z visokim in vibrirajočim z napetostjo –, nato pa s počasnim sproščanjem in zaznavanjem občutkov vzpostavlja harmonijo med nadzorovanim delovanjem mišic in nezavednimi procesi zdravljenja.

Jogoda uči, da je telo rezervoar neskončne moči in življenjske energije. Ohranja mišice in tkiva ter celotno telo disciplinirano in se bo izkazala za enega največjih blagoslovov, kar jih je kadar koli dobilo človeštvo!

Jogoda vaje so na splošno namenjene individualnemu izvajanju.

Najprej se naučite energizacije, ki vključuje osredotočanje na vnos Božje energije v telo, da bi se očistila in okrepila moč volje. Ananda Sangha navaja, da obstaja 39 vaj energizacije, ki skupaj trajajo le približno 10 minut. Izvedite ‘Dvojno dihanje z dotikom dlani’ tako, da stojite z rokami ob strani in vzporedno s tlemi; vdihnite enkrat hitro in enkrat dolgo in počasi, medtem ko upogibate kolena in združujete roke pred seboj. Dvakrat vdihnite, ko zravnate noge in roke spet iztegnete. Ponovite od tri- do petkrat.

Nadalje vadite koncentracijo tako, da se naučite osredotočiti in izključite zunanje dražljaje ter posvečati nedeljeno pozornost problemu ali cilju. Svetuje, da sedite na stolu z ravnim hrbtom, s stopali na tleh, z rameni nazaj, dlanmi navzgor in rokami na stegnih. Sprostite telo in za zaprtimi vekami usmerite oči navzgor.

Zadnja stopnja je meditacija. Kot učenec uporabite svojo novo pridobljeno koncentracijo in energičnost, da dosežete višje stanje zavesti.

Priporočljivo je, da po vadbi jogode za kratek čas mirno obsedite in se z zaprtimi očmi osredotočite na točko med obema obrvema. Občutili boste čudovit občutek sproščenosti in energije, ki se po čakrah pretaka v možgane in magnetizira vaše možganske celice. Če ta proces prebujanja izvajate redno, vas bo popeljal v globoko duhovno stanje. Razsvetljenje nastopi, ko postanete eno z energijo notranje svetlobe.

Jayadev Jaerschky se je rodil v Nemčiji. Svoje notranje iskanje je začel v najstniških letih in se leta 1989 po romanju v Indijo odločil, da bo ostal v centru Ananda blizu Assisija in sledil tradiciji krija joge Paramhanse Joganande prek njegovega neposrednega učenca Svamija Krijanande.

Leta 1991 je prejel iniciacijo v krija jogo od Svamija Krijanande, ki ga je spodbudil k poučevanju in pozneje k pisanju knjig. Organizira letne seminarje v različnih delih Italije. Poučeval je tudi v več evropskih državah ter v Indiji, Egiptu, Rusiji, Ukrajini in ZDA. Leta 2007 je ustanovil Evropsko šolo ananda joge, katere direktor je in kjer vse leto organizira tečaje za usposabljanje novih učiteljev ananda joge.

Jayadev je avtor številnih knjig o jogi: Risvegliasi chakra; Yoga col pre-ghiera; Krija Yoga; Gli Esercizi di ricarica di Paramhansa Yogananda (z devedejem); Respira che ti passa; L’Eterno Presente; Yoga che ti passa!; Liberi dal mal di schiena; Esercizi di felicità (z Giulio Calligaro); Lo Yoga di Yogananda, Il quaderno dei passi felici (s Sahajo Ellero) in dva naslova iz serije Yoga Therapy: Vincere lo stress in Vincere l’insonnia. Uredil je tudi zbirke Aforismi per la vita, Come un raggio di luce in 108 Palpiti d’Amore.

Poleg tega, da je strasten pevec, igra kitaro in je izdal več glasbenih zgoščenk: Cosmic Songs, Love God, The Eternal Present, Meditations and Practices with OM according to Yogananda in Open the Heart Chakra (zadnji dve s Petrom Treichlerjem). Jayadev vsako leto potuje v Indijo na romanje v svete kraje v Himalaji. Glavni cilj je Badrinath, kraj, kjer prebiva Mahavatar Babaji, najvišji mojster tradicije krija joge. Leta 2014 je bil Jayadev imenovan za Krz:yogacharya, tj. pooblaščenega za sveto iniciacijo v krija jogo.

Bodite prvi in oddajte svoje mnenje

Predlagani izdelki