Warning Cookies are used on this site to provide the best user experience. If you continue, we assume that you agree to receive cookies from this site. OK

Kurent - Korant

Author:
Cover:
Language:
Published:
20,00 
In stock
9789612846589
+
Add to wish list
Štefan Čelan je eden najbolj zaslužnih ljudi za vpis obhodov kurentov na Unescov reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. Če bi bilo po njegovo, se na seznam ne bi vpisal le etnološki običaj, ampak tudi mistično obrednje kurenta.

Avtor v tej knjigi strne več desetletij raziskovanja kurentovega obredja kot kolektivne šamanske prakse v družbenem in širšem kozmološkem kontekstu, ki jo sam od rane mladosti tudi aktivno izvaja. V času, ko kurente vse pogosteje srečujemo na številnih športnih prireditvah, turističnih suvenirjih in v televizijskih šoviv, nas Čelan opozarja na kurentovo izrazito duhovno dimenzijo in obredno etiko.

Navkljub vse bolj prevladujoči neoliberalni logiki nam ljudem namreč ni uspelo izbrisati kurentove ritualne moči in tako zbanalizirati edinstvenega lika, ki med svečnico in pepelnico na Ptuju in v okolici obnavlja vez med človekom in vsem bivajočim. Nasprotno, po prepričevanju številnih čas, v katerem naša civilizacija ne bo mogla preživeti, ne da bi se zavestno oslonila na izjemna izročila in prakse takih in drugačnih kurentov, šele prihaja. V tej luči je vredno prebirati to knjigo z vso pozornostjo in empatijo.

No posts found

Write a review

Similar