Warning Cookies are used on this site to provide the best user experience. If you continue, we assume that you agree to receive cookies from this site. OK

Prisluhni, mali človek!

Author:
Cover:
Language:
Prevajalec:
Published:
15,00 
In stock
9789612746124
+
Add to wish list
Izjemno esejistično delo zdravnika, psihoanalitika in znanstvenika, pred katerim so bežali in katerega knjige in raziskave so zažigali fašisti in nacisti, za njimi komunisti in nazadnje – nemara najbolj dosledno in najuspešneje – kapitalisti. Wilhelm Reich, presunjen od zavedanja, da ljudje že dolgo grdo ravnajo z življenjsko silo v sebi, je z visokoenergetskimi pobliski razsodnosti ubesedil kozmični coup de coeur, ki nagovarja vsakogar.

Prisluhni, mali človek! je izjemno esejistično delo zdravnika, psihoanalitika in znanstvenika, pred katerim so bežali in katerega knjige in raziskave so zažigali fašisti in nacisti, za njimi komunisti in nazadnje – nemara najbolj dosledno in najuspešneje – kapitalisti. Wilhelma, ki je bil pol življenja na begu, so nazadnje zaprli v ZDA z za lase privlečenimi razlogi, podobno, kakor danes preganjajo Juliana Assangea ali kakor so pred stoletji preganjali Galilea.

Apel malemu človeku je Wilhelm Reich napisal leta 1946 kot odgovor na klevete, ki so škodoželjno treščile v njegovo izjemno znanstveno kariero. V njem završi misel, kako je bil sprva naivno zaupljivo, nato s čedalje večjo osuplostjo in nazadnje zgroženo priča samopoškodovanju, ki ga spričo neozaveščenosti vase uperja mali človek; njegovemu trpljenju in na večno vračanje istega obsojenim uporniškim jurišem: temu, s kakšno ihto poveličuje svoje sovražnike in ugonablja prijatelje; kako vsakokrat, ko si pod trobojnico ljudstva pridobi opolnomočenje, to moč zlorabi, da se sprevrže v še bolj kruto obliko oblasti od tiste, ki jo je nasledila.

Slovenski prevod brani (prav tako prepovedana) spremna beseda kultnega režiserja jugoslovanskega črnega vala Dušana Makavejeva, ki je nastala na podlagi večletnega raziskovanja Reichovega življenja in dela ob snemanju danes kultnega filma W. R. Misterij organizma.

Reich nas s svojim preroditeljskim pisanjem pokliče k poštenemu pogledu vase. Obvezuje nas k prevzemanju odgovornosti za lastno življenje in k prižiganju neizkoriščene svetlobe, ki brli globoko v kolektivnih prepadih človekove narave. Pri Sanjah smo prepričani, da Reichova misel, s katero otvarjamo zbirko Knjižnica sežganih knjig, sodi med tista kapitalna dela, brez katerih je pot samorazumevanja človeške vrste bistveno otežena. V duhu tega zavedanja za izid že pripravljamo prevod njegovega naslednjega dela Umor Jezusa in čustvena knjiga človeštva.

No posts found

Write a review

Similar