Reinkarnacija in karma

Ocenite izdelek
Jezik:
Leto izdaje:
Mere:
15 x 21 cm
Strani:
63 strani
Vezava:
15,00 
Na zalogi
9789612463908
+
Dodaj na seznam želja

Sanskrtski izraz karma (izvorno tudi karman) je glavna verska podstat brahmanizma, budizma in hinduizma. Najbolj posplošeno lahko rečemo, da izraz pomeni, da je akcija enaka reakciji, kar je popolnoma fizikalen pojem, temeljni zakon fizike. V takem smislu ga obravnava tudi Steiner, le z eno izjemo, in sicer je prepričan, da je duh v materiji, materija pa je v duhu, kar je odlika njegovega večkrat omenjenega dialektičnega mišljenja.

Po Steinerju obstaja namreč logična domneva o tem, kako so medsebojno povezane raznovrstne inkarnacije, skozi katere gre človeški duh. Steinerjevo mišljenje je po svojem bistvu dialektično mišljenje, kot sta ga razumela in dejavno izvajala Sokrat in Platon. To pomeni soočenje nasprotujočih si pogledov na svet, v našem primeru tako imenovanih paradigem: znanstvene in duhovne. To izvirno mišljenje Steiner uporablja za vse sisteme človekovih prepričanj. V današnjem času pa je še zlasti pomembna uporaba izraza karma v metodi, ki jo je po ruskem znanstveniku, teologu in zdravilcu razvil Marjan Ogorevc, ki pravi v svojem delu Karmična diagnostika in varen vstop v človekovo biopolje: »Gledano s človeške perspektive lahko rečemo, da je vračanje v Enost, v Vesolje, k Bogu vrhunec človeškega stremljenja, vrednota, katero človek na tej poti vračanja udejanja skozi kompleksen odnos osmišljanja in snovanja lastnega življenja. Ljudje smo skozi evolucijo, ki jo sam enačim z omenjenim procesom vračanja, postopno pridobivali vse višje in višje vrednote. Na stopnji posameznikovega evolucijskega razvoja, ki je usmerjena v materialno sfero, se človek v polnosti ne zaveda tega vračanja, zato se to odvija samodejno, na nezavedni ravni.«

V tem smislu je karmo obravnaval tudi Steiner, originalni mislec iz prejšnjega, 20. stoletja, ki pa je v marsičem prehitel moderne mislece. Kar pa zadeva ekološko kmetovanje in ekologijo nasploh, pa njegov čas šele prihaja.

Prevajalec


Kazalo vsebine

UVODNA BESEDA5

REINKARNACIJA IN KARMA15

KAKO DELUJE KARMA45

 

Bodite prvi in oddajte svoje mnenje

Predlagani izdelki