Zen in umetnost doživljanja sreče

Ocenite izdelek
Jezik:
Leto izdaje:
Strani:
141 strani, mehka vezava
15,90 
Ni na zalogi
9789619454114

VEM, DA JE TO NAJBOLJŠA STVAR, KI SE MI LAHKO ZGODI... Bistvena značilnost te knjige je, da verjetno na doslej najbolj izviren, zahodnjaškemu načinu razmišljanja prilagojen način izraža zenovski pogled na življenje.

Tega sicer ne verjamemo zlahka, toda življenje pač ni tisto, kar MISLIMO, da je. Temeljna človekova zaznava je naravnana predvsem na minljivo bivanje v fizičnem svetu. Po vzorih iz okolice ga poskušamo čimbolj obvladovati s svojimi intelektualnimi sposobnostmi in verjamemo, da velja stvari podrediti logičnim razlagam. In kadar kaj ne deluje, si jih razum neredko preprosto izmisli. Toda ko smo sami s seboj-če smo dovolj iskreni-,ugotovimo, da življenje pravzaprav kljub temu ne teče vedno v domišljeno, želeno, pričakovano smer. V ozadju tiho teče kompleksen proces izravnavanja naših karmičnih dolgov, ki jih sicer ne vidimo, a jih preprosto ne moremo zaobiti. Tok življenja nas tako ali drugače prisili, da se skozi težave spreminjamo, medtem pa ozaveščamo nova spoznanja. Težave imamo predvsem s sprejemanjem dejstva, da nas življenje včasih ne uboga. Naš um seveda ima možnost "svobodne izbire", vendar takrat naši duši zmore naložiti tudi nov a bremena. Tu seveda lahko izbiramo...

Zenovski tradicionalni pristop se pogosto zdi nekoliko vzvišen nad modrovanjem logikov in le-te rad šokira z navidezno nesmiselnimi ugankami. S preprosto mislijo, da vsako težavo sprejmemo z naravnanostjo, "da je to pač najbolje, kar se mi lahko zgodi, saj bom smisel šele doumel", Chris Prentiss na izviren način presega zahodnemu bralcu pogosto težko prebavljive,običajne zenovske uganke. Ljudje smo različni, zato je tudi toliko različnih poti. Izkušnje kažejo, da na Zahodu zenovsko literaturo pogosto prebirajo svobodomiselni ljudje, ki jim niti ni toliko mar za budizem, temveč so nagnjeni k nenavadnim stvarem nasploh in imajo radi nekoliko šokantne efekte.Ta knjiga bralca šokira zlasti z izvirno preprostimi povezavami iz vsakdanjega življenja in omogoča lažje sprejemanje neizrekljivega-tistega, kar smo nekje med vrsticami že izvedeli, morda tudi verjeli,a se nas tedaj ni dovolj globoko dotaknilo, ker ni bilo dovolj smiselnih povezav.

ODLIČNO NAPISANA KNJIGA, TODA NE POZABIMO-ZEN JE PRAKSA. UPORABITE GA.

Roman Leohar,učitelj ozaveščanja bivanja skozi AikiDo

Bodite prvi in oddajte svoje mnenje

Predlagani izdelki