Ven iz uma

O zvijačah gurujev, medsebojni prepletenosti in kozmični igri skrivalnic

Ocenite izdelek
Avtor:
Jezik:
Leto izdaje:
Mere:
13,0 x 21,0 cm
Strani:
180
Vezava:
25,90 
Ni na zalogi
9789619424872
O zvijačah gurujev, medsebojni prepletenosti in kozmični igri skrivalnic. Da bi prišli k pameti, kot je pogosto dejal Alan Watts, je včasih treba iti ven iz uma. Knjiga vsebuje njegove najpomembnejše izvlečke vrhunskih predavanj in tako predstavlja navdihujoč nov vir, ki zajema samo bistvo tega genialnega učitelja v akciji.

Alan Watts, slavni avtor, nekdanji anglikanski duhovnik in samooklicani duhovni zabavljivec je bil morda bolj kot kateri koli drugi učitelj na Zahodu tisti, ki je neštete iskalce modrosti navduševal nad duhovnimi in filozofskimi biseri Indije, Kitajske in Japonske. V knjigi 'Ven iz uma' se lahko poglobite v šest najbolj privlačnih naukov tega legendarnega misleca o preseganju meja racionalnega uma, razširjanju zavesti in občutenju hvaležnosti za t. i. veliko igro, ki se odvija povsod okoli nas.

Ta knjiga je namenjena tako tistim, ki Wattsa že poznate, kot tistim, ki ga še ne, saj vas popelje na popotovanje po njegovih najljubših poteh iz pasti običajnega zavedanja, med drugim:
  • umetnost »nadzirane nesreče« – kaj se zgodi, ko nehate jemati življenje tako resno in začnete v njem povsem iskreno uživati
  • kako začnemo verjeti v »mit o sebi« – da smo ego, ujet v kožo, ki je ločen od preostanka sveta – in kako to iluzijo presežemo
  • zakaj moramo v celoti sprejeti kaos in praznino, da najdemo svoj najgloblji smisel
  • neobičajni in sveži vpogledi v globlja načela budizma, hinduizma, zahodne filozofije, krščanstva ter še veliko več.


PREDGOVOR MARKA WATTSA:

V petdesetih letih prejšnjega leta si je moj oče z javnimi radijskimi govori na postaji KPFA v Berkleyju v Kaliforniji pridobil precejšnje število privržencev. Tem govorom je kmalu sledila prodajna uspešnica Pot Zena ter pionirska Psihoterapija Vzhoda in Zahoda. V svojih govorih je pogosto namigoval, da bi Budizem morali razumeti kot vrsto psihoterapije, ki ni primerljiva z Zahodnimi religijami. Bil je namreč mnenja, da sta ekološka ozaveščenost in mistična izkušnja v osnovi izraz iste oblike zavestnega izkustva. V začetku šestdesetih so ga njegovi radijski govori in prelomne knjige potisnili v predavateljske kroge na višjih šolah, naslednjih dvanajst let pa je izvajal velika javna predavanja ter bolj zasebne seminarje za skupine po ZDA. Številna od teh so bila posneta in zbrana.

Po tem ko sem pred skoraj desetimi leti pregledal na ducate seminarjev, ki jih je oče posnel na koncu šestdesetih in začetku sedemdesetih let, sem zbral posnetke – ki so se čudovito dopolnjevali – šestih nepozabnih dogodkov, iz česar je nato nastala zvočna zbirka Ven iz uma. Gre za izjemna predavanja z naslovi, kot so: »Narava zavesti«, »Mreža življenja«, »Neizogibna ekstaza«, »Svet, takšen kot je«, »Svet kot sebstvo« in »Svet kot praznina«.

Ven iz uma je bil takojšen uspeh, skozi leta pa je postal ena najbolje poslušanih serij Alana Wattsa vseh časov, ki je privlačila poslušalce iz vseh delov sveta. Serija govorov se je začela z vseobsegajočimi temami, ki se nanašajo na bistvena vprašanja skupnega zaznavanja, primerjalne kozmologije in vloge človeka v naravnem svetu. V teh govorih je oče prepričljivo dokazal, da večina zdrave pameti v Zahodnem svetu temelji na zastareli znanosti in prevladujočih kulturnih izumih devetnajstega stoletja. Vedno pripravljen na soočenje s statusom quo je pod drobnogled postavil domneve, ki so jih številni imeli za samoumevne, in s tem dokazal, kako brez stika s sodobnim znanjem je »vsakdanja realnost« Zahodnega sveta. Ko se je njegovo delo razvijalo naprej, je ponudil tudi rešitve, tako psihološke kot kozmološke. Na podlagi budističnega pogleda na svet, ki ga je vse pogosteje raziskoval v okviru teh seminarjev, je ponudil svež in prepričljiv pogled na vesolje, v katerem smo tako neločljivi kot dobrodošli udeleženci, hkrati pa tudi izrazi »celotnega delovanja«.

V tem izjemno vzajemnem pogledu na svet ne najdemo le svojega mesta v naravi in kot del nje, ampak tudi orodja, s katerimi bomo ta pogled na življenje, ki vključuje »premik uma«, lahko delili z drugimi. Čeprav sem razumel moč teh govorov, nisem bil pripravljen na to, kar se je začelo dogajati, ko so uzrli luč sveta. Ne samo, da so bili popularni pri številnih poslušalcih zvočnih posnetkov Sounds True, zbirka je začela privabljati tudi novo, mlajše občinstvo, nekaj let po izdaji pa so se v družbenih medijih redno začeli pojavljati citati in videoposnetki iz zbirke. Ustvarjalni video posnetki, narejeni iz krajših posnetkov, so dosegali na milijone ogledov (nazadnje smo jih našteli 20 milijonov), največje poplačilo za nadaljevanje očetovega dela pa mi je opazovati, kako so te ideje sprejete v življenju številnih ljudi ter kako se pri tem nadalje razvijajo in dobivajo nove oblike. *** »Razsodnost zavedanja Alana Wattsa je nekaj resnično posebnega. Ta knjiga je dobra spremljevalka njegovih najboljših del in pokazatelj, zakaj sem ga izbral tako za svojega filozofskega kot književnega mentorja. Zelo jo priporočam kot odlično vstopno mesto v prečudoviti svet Alana Wattsa.«

Bodite prvi in oddajte svoje mnenje

Predlagani izdelki