Prihranite 33%

Kompetentni otrok

Ocenite izdelek
Avtor:
Jezik:
Leto izdaje:
Strani:
212 strani
Priporočena cena: 29,90 
19,99 
Prihranite: 9,91 € (33%)
Ni na zalogi
9789612610265

DRUŽINA NA POTI K NOVIM TEMELJNIM VREDNOTAM
Starši in odrasli nasploh se zavedamo, da živimo v prelomnem času, ko se na novo postavljajo družinski odnosi in iščejo novi načini vzgoje. Danski družinski terapevt Jesper Juul nam v tej knjigi v premislek ponuja nove vrednote in smernice za vzgojo.
Kot podlago za uspešno vzgojo avtor predstavi štiri temeljne vrednote: odgovornost, avtentičnost, enakovrednost in integriteto. Opozarja, da je vzgoja dvosmerni proces, da so otroci kompetentni in enakovredni partnerji staršem, to pa upošteva tudi pri drugačnem določanju meja med obojimi.
Knjiga, ki temelji na avtorjevih bogatih izkušnjah, pridobljenih s 30- letnim terapevtskim delom v različnih kulturnih okoljih v Evropi in ZDA, je napisana jasno, osebno in s številnimi primeri iz prakse.


"Jesper Juul, družinski geštaltt terapevt, nadaljuje in razširja tradicijo Kemplerjeve terapevtske šole. Utemeljitelj pristopa Walter Kempler se uvršča med pionirje dela z družinami. Opozoril je na pomen povezanosti med družinskimi člani ob hkratnem varovanju in negovanju avtonomije vsakega od njih. Pisal je o tem, kako pomembno je, da starši sodelujemo s svojimi otroki in se zavedamo, da tudi otroci vselej sodelujejo s starši, čeprav to za njihov razvoj to ni dobro. Poudarjal je, da starši ne učimo le z besedami, temveč predvsem s svojim ravnanjem. Svojim otrokom smo model. Opozarjal je na varovanje in spoštovanje osebnih meja vseh družinskih članov. Med njegova temeljna sporočila sodi opozorilo,da osebne bolečine, nezadovoljene potrebe in neuspešen identitetni razvoj v otroštvu prispevajo k ponavljanju bolečin in zapletenih medosebnih odnosov v odraslosti.
Pristop se v Sloveniji uveljavlja že skoraj 20 let. Temelji na osebnem izkustvu, osebnem srečevanju družinskih članov in svetovalca-terpevta v procesih, ko se razvijajo, spreminjajo in reflektirajo prepričanja, stališča, navade in utečeni preživetveni vzorci posameznikov, parov in družin.
Opisanim izhodiščem se Jesper Juul ne odpoveduje, ampak jih razvija in poveže z bogatimi terapevtskimi izkušnjami, ki izvirajo iz njegovega dela v kulturno raznolikih delih Evrope. Združi individualno, družinsko in družbeno raven. V vsakdanu, kakršnega živimo, so dogajanja na omenjenih ravneh neločljivo povezana. Družbene spremembe posežejo v jedro spreminjanja družin in sooblikujejo identitetne razvoje vsakokratne odraščajoče generacije.
Jesper Juul je v ubeseditvi svojih misli oseben, ilustrativen in jasen. Opozori na spremembe, ki jih v življenju družin občutimo danes, in ne prezre negotovosti, s katero se ubadajo sodobni starši, ob tem pa brez prikrivanja opozori na stisko tistih, ki pravkar odraščajo.
Predvsem pa Jesper Juul kaže pot. Ne daje napotkov, ampak ponuja smer-smer osebnega srečevanja in nenehnega medsebojnega učenja in rasti. Pri tem opozori na dostojanstvo. Dostojanstvo staršev ob hkratnem varovanju dostojanstva otroka opredeli kot zaris meja med želenim in neželenim v vedenju staršev.
Knjigo Kompetentni otrok lahko preberemo na dušek, potem pa se k njej vračamo takrat, ko se nam v odnosih zatakne; takrat, ko smo v stiski in smo izgubili notranji kompas in ravnotežje. Prav v takih trenutkih oziroma življenjskih obdobjih smo ljudje najbolj pripravljeni opuščati stare vzorce in se učiti.
Jesper Juul nas kot starše uči, da smo odgovorni za svoje vedenje in da bo naše odgovorno vedenje tudi otroke učilo odgovornosti. Pove, da je privilegij starševstva učiti se od otrok; da je srečati se z njimi kot s kompetentnimi osebami. Ob tem razkriva, da je osebna rast staršev v tem, da se v otrocih prepoznamo kot osebe- včasih smo močni in trdni, kdaj šibki in razdvojeni; s kolebajočimi hotenji, pa tudi z jasnimi vizijami." Alenka Kobolt

Bodite prvi in oddajte svoje mnenje