Posoda za izpiranje nosu Neti kaplja - keramična

Napiši mnenje
19,00 
Ni na zalogi
10546

Posodica za izpiranje nosnih kanalov Neti kaplja
Volumen: 250 ml
Barva: bela z drobnimi pikicami
Material: glina z glazuro za prehranske namene
Poreklo: slovenski proizvod

Keramična posoda Neti kaplja je pripomoček, s katerim s pomočjo slane vode (fiziološka razstopina) odlično in enostavno očistimo nos, nosne prehode in sinusne votline.

Učinki

Redno izpiranje preprečuje ali blaži učinke onesnaženega zraka, prahu in cvetnega peloda, zato posebej koristi ljudem z alergijami, astmo, problemi s sinusi in drugimi dihalnimi težavami. Ta preprosta tehnika zelo učinkovito očisti nos, nosne prehode in sinusne votline. Odstranjuje odvečno sluz in druge nečistoče. Z rednim izvajanjem džal neti vzdržujemo zdrav dihalni sistem. Pomaga tudi odpravljati posledice očesne utrujenosti zaradi dolgotrajnega dela ob računalniku.
Džal neti ima tudi bolj subtilne učinke, saj pomaga čistiti in prebujati adžna (ajna) čakro ali tretje oko. Če jo vadimo zjutraj, nas hitro naredi budne in sveže. Ker dihanje skozi obe nosnici pomaga harmonizirati pasivni in aktivni sistem telesa, izvajanje džal neti joga priporoča tudi pred meditacijo.

Opozorilo: Pri akutnih vnetjih dihal se odsvetuje izvajanje te tehnike oziroma se prej posvetujte z zdravnikom.

O izvoru tehnike

Neti posodica je tradicionalni pripomoček za izpiranje nosnih kanalov, ki se že tisočletja uporablja v starodavni indijski praksi ajurvedi in jogi. Da bi našemu telesu pomagali odstranjevati nečistoče in olajšali telesne ter mentalne motnje so jogiji razvili šest očiščevalnih tehnik. Ena izmed njih se imenuje džal neti (jala neti) kar v sanskrtu pomeni "izpiranje z vodo". Neti posodice so bile prvotno izdelane iz gline ali bakra.
Danes se tehnika izpiranja nosu z neti posodico uporablja po vsem svetu kot naravna in neinvazivna metoda za ohranjanje zdravja dihalnih poti.

Opis tehnike džal neti ali izpiranja nosnih kanalov s slano vodo

Za izvajanje Džal neti potrebujemo posebno posodico – Neti posodo, ki omogoča izpiranje nosu.
1. Posodo napolnimo s toplo vodo, ki naj ima telesno temperaturo. Voda mora biti čista (lahko je prekuhana in ohlajena na telesno temperaturo), mikrobiološko neoporečna in brez klora ali fluora.

2. Dodamo ji pol čajne žličke soli (čiste, brez dodatkov) in dobro premešamo, da se sol raztopi. Če dodamo preveč ali premalo soli nas bo nosna sluznica pekla.

3. Nato se postavimo pred umivalnik, nekoliko nagnemo celo telo naprej. Druga možnost je, da čepimo in si podstavimo posodo v
katero se bo iztekala voda.

4. Glavo nagnemo vstran in nekoliko naprej, najprej v desno stran in dulec posode nastavimo v nosnico, ki je dvignjena (v tem primeru levo). Dulec naj popolnoma zatesni nosnico, tako da voda ne teče mimo. Če vlivamo vodo v levo nosnico priteče ven skozi desno nosnico. Glava ne sme biti nagnjena preveč nazaj, da nam voda ne teče po grlu. Ni pa to nič hudega, na ta način očistimo še grlo. Če je potrebno, popravimo položaj glave. Med izpiranjem dihamo skozi usta.

5. Pustimo, da odteče polovica ali vsa voda iz posode. Počakamo, da voda odteče iz nosnice, rahlo pihnemo skozi nos, da izpraznimo nos,
nato pa postopek ponovimo še na drugo stran.

6. Zelo pomembno je, da po končanem postopku iz nosnic in sinusov izpihamo vso vodo.
To storimo na naslednji način: stojimo tako, da je trup pravokotno na noge, nagnemo se naprej in se za hrbtom z roko primemo za drugo zapestje. Medtem, ko glavo zasukamo v levo, močno in hitro izdihnemo (pihnemo) skozi nos, z vdihom glavo vrnemo na sredino in z hitrim izdihom glavo zasukamo v drugo stran. To ponovimo vsaj 25 x na vsako stran.
Nato glavo nagibamo še navzgor in navzdol in ravno tako hitro izdihujemo (izpihujemo) skozi nos. To ponavljamo, dokler nimamo občutka, da se je izločila vsa voda.

7. Na koncu lahko še preverimo ali je vsa voda iztekla iz sinusov.
To storimo na sledeči način: stojimo vzravnani in se počasi spustimo v predklon. Glava in roke visijo navzdol, kolena so izravnana. Ko pridemo v predklon, glavo nekoliko dvignemo in glasno izgovarjamo: ha, ha, ha, ha... Zaradi pritiska, ki ga ustvarijo nastali zvoki, bo voda, ki se še nahaja v sinusih, odtekla ven.

8. Po uporabi posodo speremo in jo obrnemo, da voda odteče iz nje.

9. Najboljše učinke dosežemo, če džal neti izvajamo vsak dan, najbolje zjutraj pred zajtrkom. Po potrebi jo lahko izvedemo tudi večkrat dnevno, vendar pred jedjo.

10. Džal neti ne izvajamo pred spanjem, pri akutnih prehladih, vnetju sinusov in ušes. Ob hladnem vremenu vsaj eno uro po izvajanju tehnike ne hodimo na hladen zrak.

Tu si lahko prenesete navodila za uporabo neti posode: Navodila za izpiranje nosu.

 


Anonimen
Komentar
Priporočam tistim, ki imajo težave s sinusi!
Matevž
Komentar
Super, redno uporabljam, predvsem zaradi premagovanja težav pri senenem nahodu.
Anonimen
Komentar
Všeč mi je, ker je keramična in ne plastična ali indijska kovinska, ki lahko oksidira.
Anonimen
Komentar
Redno uporabljam in mi pomaga predvsem pri premagovanju težav senenega nahoda. Poleg tega je še zelo lično izdelana in je kot okras kopalnici.